Folkpartiet vill etablera sig som ungdomsfientligt

Jag vet inte vilken verklighet Jan Björklund lever i men hans verklighet är i alla fall väldigt surrealistisk. Han vill sänka ingångslönerna för ungdomar. Först bör vi ha en sak klar för oss. Det är knappast så att ungdomar ute på arbetsmarknaden idag tjänar speciellt bra, snarare tvärtom. Jag har t.ex vänner i ung ålder som jobbar heltid på cafe eller liknande och får ut 10-12000 kronor per månad. Lägg därtill kostnader för lägenhet och sådär. Jag tror det är vanligt för många i ungdomlig ålder, men Björklund tycker då det är rimligt att pressa ner lönerna YTTERLIGARE för andra, utanför arbetsmarknaden. Vilken verklighet lever karln i?  Hur ska de få livet att gå ihop? Faktum är att det dessutom är vanligt bland unga att ha osäkra anställningar, att inte veta när man får jobba nästa gång och kan således inte planera livet överhuvudtaget. Lägg därtill väldigt ont om pengar.

Det är givetvis sant att det är bättre att ha jobb, än att gå på socialbidrag men det innebär inte att lösningen för att få ner ungdomsarbetslösheten, är att pressa ner ungdomslönerna ytterligare och skapa än mer otrygghet som i dagens samhälle präglar människor i unga åldrar. Istället kunde Jan Björklund satsat på utbildning men det har han i själva verket försämrat, nämligen komvux som ger framför allt ungdomar en ”chans till” att jobba upp sina betyg för att sedermera bli bättre rustade ute på arbetsmarknaden. Givetvis är komvux inte lösningen på allt, långt ifrån men det är en del för att människor kan ”rusta sig” bättre.

Men där har vår utbildningsminister inget att säga, trots att det själva verket är utbildning som är nyckeln ut i arbetslivet. Hans lösning för att få ner arbetslösheten bland ungdomar är mer osäkerhet, ännu mer otrygghet.

Det är så man blir ett ungdomsfientligt parti. Och det är så man visar att man inte har en aning om hur ungdomar har det. Eller än mindre, bryr sig. Överhuvudtaget.

AB

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s