Bomba för fred

I fredags förra veckan höll försvarsminister Sten Tolgfors en presskonferens där syftet var (trodde alla vi andra) att han skulle redogöra sin vetskap om vapenfabriken i Saudiarabien. För närvarande journalister och för oss andra som följde det framför TV eller dator, blev det en föreläsning. ”Tomhylsan” hade förberett en PowerPoint presentation om hur svensk vapenexport fungerade. Det slutade väl med att de allra flesta efter första 5 minuter hade somnat eller i alla fall tappat fokus, och frågat vad tusan han håller på med. Men försvarsministern förnekade fabriken i Saudiarabien samtidigt som han lade över allt tänkbart ansvar på ansvarig myndighet, ”stackars” FOI.

I samma veva eller några dagar tidigare, precis efter avslöjanden om vapenfabriken i en intervju i SVT så förklarade S-ledaren Stefan Löfven att han tyckte det lät ”tveksamt”, utan att ha alla detaljer klara för sig. Det är alltså bara ”tveksamt” att planera en vapenfabrik i en diktatur där människor förtrycks och i det här fallet, kvinnor inte ens har rösträtt. Bra att veta. Visst är det så att Socialdemokraterna sitter i en knivig rävsax, då de i regeringsställning kom överens om ett avtal med Saudiarabien men det gör inte att nuvarande S-ledning och partiledare, inte kan och bör tala ur skägget. Är det rimligt att Sverige säljer vapen till diktaturer? Ja eller nej. Tack! Istället tvetydigt, istället ett nja. I ett gyllene läge att dels sätta press på regeringen och verkligen ta ställning men framför allt, stoppa vansinnet med att exportera vapen till diktaturer säger Sveriges största oppositionsparti ”nja”.

Fredrik Reinfeldt godkände planerna med Saudiarabien, och tycker vapenexport är bra för att det ger oss något att säga till om, samtidigt som det bidrar att stärka de mänskliga rättigheterna (!), vilket Socialdemokraterna ställer upp på. Med andra ord, hela den bisarra iden att på något sätt- genom att sälja vapen till diktaturer och således indirekt bidra till förtrycket, så ska det samtidigt på något vänster leda till att diktaturer respekterar de mänskliga rättigheterna mer. Det är som att bomba ett land för att nå fred.

Så vansinnigt. Samtidigt säger det en del om vårt land när det gäller exportpolicyn: Vi bryr oss mer om intäkterna än människor.

Och det kan vi tacka Moderaterna (nej, jag hade inte förväntat mig något annat) och Socialdemokraterna för. Det är synd och rentav tragiskt att det största oppositionspartiet fortfarande lider av något komplex så de inte kan klart och tydligt ta ställning. Med ett sådant oppositionsparti behöver knappast Fredrik Reinfeldt ligga sömnlös.

Expressen, SR, nyspråket– ”Tolgfors-språket”, SVD

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s