Värre i Afrika

För ett tag sedan kom Rädda Barnen med en rapport om att barnfattigdomen ökat. En samlad höger gick i taket. Hur kunde någon påstå att fattigdomen hade ökat? Svaren kom snabbt. Man mätte utifrån fel måttstockar och svaret är, såklart som i alla andra frågor-arbetslinjen och en ytterligare nedbrytning av välfärden.

En högerprofil gick steget längre (inga namn nämnda..). Han tyckte det var skamligt att prata om barnfattigdom här i Sverige i ett såpass jämlikt land när barnen i Afrika har det så mycket värre, och gav sig förstås på måttstockarna (vad man mäter utifrån).

Men då vet vi. Ökade klyftor? Fattiga blir fattigare? Eh, sluta. Folk har det värre i Afrika. Så sluta gnäll när människor blir utförsäkrade, fler får gå till socialen och hoppas (ja, så långt kan det gå) att stadsmissionen ställer upp.

Gör som högern med andra ord. I fråga sätt definitionen och fortsätt öka klyftorna.

Advertisements

4 thoughts on “Värre i Afrika

 1. Det låter väl ganska sunt att ifrågasätta och inte svälja andras slutsatser med hull och hår. Dessutom har den absoluta fattigdomen, det vill säga fattigdom, minskat. Så vad är problemet?

  Att någon bara har 1,2 miljoner på kontot när någon annan har 7 miljoner känns inte som det är så mycket att gråta över, ni som gråter krokodiltårar över ”klyftor”.

  • Är du seriös nu? Om du likställer klyftor med miljon när vissa har flera miljoner, så ger jag nog upp. Hoppas du skojar..

   Granska gärna RB:s rapport kritiskt, men att bortse ifrån det eftersom vi har en annan definition än i Afrika och att det är värre där, har jag lite svårt för. Problemet är väl oxå argumentet ”värre i Afrika”. Med det argumentet kan vi ju lägga ner helt och hållet, och sluta se samhällsproblem för i Afrika är det alltid värre. Då är det lätt att skita i att människor, i det här fallet barn far illa. Med en politik som sabbar trygghetssystemen (sjuka och arbetslösa har ju oxå barn) lär de öka. Tyvärr. Klyftorna ökar ju somsagt här i Sverige (nej, det är värre i Afrika) och då kommer människor fara illa. Så är det.

 2. I jämförelse med Afrika lever alla i Sverige en lyxtillvaro. Utifrån en sådan logik måste även svensk jämställdhet, för att inte tala om vår demokrati betraktas som extrema excesser av onödig lyx. I vissa länder är kvinnorna minsann nöjda om de en eller annan gång får lämna hemmet utan att dömas till spöstraff! Svensk barnfattigdomen skulle därvidlag inte vara något att orda om, ingen tvingas ju inte ens till barnarbete . Men varför egentligen inte?I princip alla stora samhällsproblem, som den ökade gängkriminaliteten eller olika former av utanförskap, segregation, rasism, brist på jämställdhet, ökad fysisk och psykisk ohälsa, skolelevernas försämrade resultat, åtminstone till en betydande del kan förklaras just av de ökade klyftorna i samhället.
  3/4 av Sverige befolkning är emot denna utveckling. Vi måste uppmana säga ifrån och försöka skapa en opinion för ett totalstopp av det som bidrar till ökade klyftor: nedskärningar i skola, vård och omsorg, sänkningar av ingångslöner och ersättningsnivåer för utsatta grupper! Samtidigt som vi på olika sätt måste skapa ett starkare opinionstryck mot ytterliga höjningar av orimligt höga inkomster och förmåner på de svagas bekostnad!
  Det räcker nu!
  Dags att agera! Gå med i Facebookgruppen!
  http://www.facebook.com/groups/237795589652627/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s