Varför ska folk rösta på er, Socialdemokraterna?

Det går bra för Socialdemokraterna och Stefan Löfven. I den nyligen utkomna opinionsmätningen får de dryga 35% och samtidigt leder de ”rödgröna” om man nu väljer att se dem som en sammansatt enhet, med 10% (50-40). Men Löfven har legat lågt och knappt synts till, och det verkar vara just det folket vill ha för tillfället. En eftertänksam och stabil ledare, till skillnad från Juholt. Men politiska svar på frågor vad S vill göra har uteblivit. De få gånger Löfven har blivit intervjuvad om vad han vill göra annorlunda, så har betydligt fler beröringspunkter än olikheter med alliansen framkommit. Magdalena Andersson, den nya ekonomisk politiska talespersonen har varit likadan. De båda har som det verkar, ett större behov att betona vad de håller med alliansen om, istället för vad dem vill göra annorlunda.

Å andra sidan är inte de rödgrönas ledning speciellt överraskande. Det regeringen har bemött varenda samhällsproblem med, både i prat och konkret handling är arbetslinjen (krossade trygghetssystem) och sänkta skatter. Tids nog tröttnar folk. Det är inget nytt, det är samma gamla vanliga och enformiga högerpolitik. I valet 2010 klarade sig alliansen bra på det, trots stort underläge i opinionen ett år före valet. Då gick smutskastningskampanjen hem- att framställa de rödgröna som oansvariga, oeniga och köra med det berömda vänsterspöket. Dessutom, med en ledare i Mona Sahlin som inte var populär. Det är, än så länge där det skiljer. Stefan Löfven är populär och det kan räcka långt.

Men det är två år kvar till valet och mycket kommer att hända. Alliansen har knappast satt igång sitt PR-maskineri ännu, även om partisekreterare Sofia ”mutan” Arkelsten snurrar om att det inte finns ett regeringsalternativ på andra sidan, vilket blir lite konstigt att säga när hennes allians ligger under med 10% i opinionsmätningarna mot någon (vem?)… Det Socialdemokraterna presenterat än så länge är föga, och framför allt mer där de är eniga med regeringen. Nu måste man snart börja svara på frågan: Vad vill vi göra annorlunda? Varför ska folk rösta på oss? Man skulle kunna tänka sig att Sveriges största parti och oppositionsparti inte skulle ha några problem med det, men det är tydligen svårt. Trots allt.

Det är dags att börja prata konkret politik, Stefan Löfven.

AB

Advertisements

One thought on “Varför ska folk rösta på er, Socialdemokraterna?

  1. Ping: Bra opinionsmätningar är bara opinionsmätningar. « essbeck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s