Vem väljer Romney som VP?

I valet 2008 valde John Mccain Sarah Palin som sin vicepresidentkandidat, medan Obama valde ett säkert och erfaret kort, Joe Biden. Och hur gick det sen då? Nej, så enkelt är det ju knappast. Jag tror t.ex. Obama skulle vunnit ändå. Det amerikanska folket var så trötta på republikaner och efter åtta år med Bush, men nog tror jag Mccain skulle haft en större chans med en vicepresident med koll. För Palin hade ingen koll. Det kan vi nog alla vara ärliga och säga. Hon var tänkt att locka kvinnor, men hennes extrem kristna värderingar skrämde nog snarare bort många. Det var helt enkelt ett dåligt val.

Så, vem väljer Mitt Romney? Han är officiellt inte vald som Republikanernas kandidat, men vägen till mållinjen är i spikrak och han kan nu fokusera mer på Obama och välja en vicepresidentkandidat. Det har ryktats lite om Marco Rubio, en ung senator från Florida med framtiden för sig inom partiet. Han ligger nog bra till men är trots allt ung och har ändå förhållandevis lite erfarenhet.

Men det gäller att Mitt Romney är smart. Obama har sin vicepresident, Joe Biden. En man som är, tycka vad man vill om honom, väldigt erfaren politiker med god retorisk förmåga. Det gäller för Romney att faktiskt matcha det i sitt val som VP.

Tänk på valet 1988. George Bush den äldre valde oerfarne Dan Quayle som VP. Han var oerfaren och blev fullständigt manglad av Lloyd Bentsen (Michael Dukakis, VP- kandidat) och det höll på att kosta honom segern. Nu kunde han ju rida vidare på den populära Reagan-vågen och det räddade honom. Det gick inte 1992 när han ställde upp för omval. Det är givetvis inte hela sanningen, men det är trots allt en del av den. Han är ju presidentens högra hand och ska kunna kliva in i presidentrollen när som helst.

Så det gäller att vara smart. Att välja ”rätt” VP är otroligt viktig i en amerikansk presidentvalskanpanj. Det kan vara skillnaden mellan en seger och en förlust.

Andra tänkbara kandidater här

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s