Hur lyckades Annie Lööf med allt detta?

Igår försökte Annie Lööf i Ekots lördagsintervju problematisera vapenexport lagstiftningen och tog, hör och häpna Kina som ett exempel hur tillsynes svårt det kan vara att skilja på demokrati och diktatur. Och snurrade in sig i den milda grad att hon faktiskt inte uteslöt vapenexport till Kina.. Till att börja med har Annie Lööf fel i sak. Det är i regel inte svårt att veta om ett land är en demokrati eller inte. Antingen får medborgarna uttrycka sig fritt, väja sina politiker att representera dem och så vidare. Sedan finns det alltid gråzoner. En del länder kanske är på god väg, men inte riktigt är där än och vissa bättre än andra. Förstås. Kina är, som alla vet, ingen gråzon heller utan världens största diktatur. Jag hoppas och tror att Annie Lööf egentligen är väl medveten om det.

Att det sedan går att problematisera handel med icke demokratiska länder överlag är en sak. Ska all handel med sådana länder förbjudas, eller bara vapenexport? Att vapen inte ska exporteras till diktaturer tycker jag är självklart. När det gäller andra saker så är det en avvägning, då man måste vara säker på att det man exporterar går till rätt saker och inte som när det gäller vapenexport,  hjälper en illegitim regim att förtrycka sitt folk.

Men och åter men. Det är ingen svår fråga att svara på den enkla frågan: ”Ska Sverige exportera vapen till diktaturer?”. Med det sagt, så är det svårt att förstå detta citat från Annie Lööf: ”Jag tror att det är väldigt svårt att ställa upp ett strikt diktatur- eller demokratikrav i vapenexportlagstiftningen”. Varför är det svårt? För att Sverige förlorar på det, samtidigt som en förtryckarregim vinner på det?

Alla kan göra misstag. Vi alla är människor men det här var något extra. Hon ville prata om det problematiska med exportlagstiftningen, kom in på en brutal diktatur som exempel som skulle illustrera hur svårt det var att bestämma vilka vi skulle exportera till, och sedan hur svårt det var att skilja på demokrati och diktatur. Och återigen, Kina som exempel.

Hur lyckades hon? Grattis, Annie Lööf. Du gjorde det omöjliga möjligt, tror jag bestämt.

Vi har verkligen fått en näringsminister utöver det vanliga. Idag har hon dessutom en debattartikel i Aftonbladet om *trumvirvel* hur sänkta ingångslöner är bra för ungdomar, och hur många rödgröna väljare som är för det. Snacka om krisstrategi. Det blev jobbigt. Byt ämne.

Expressen

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s