PAC och Super PAC. Rekordmycket pengar kommer florera i den amerikanska valrörelsen

Tänk att du är amerikan, en väldigt förmögen sådan av olika anledningar. Givetvis vill du ha mer, eller i alla fall inte att någon hotar din förmögenhet (så brukar det vara i alla fall), så därför bestämmer du dig för att ge dig in presidentstriden. Du överväger noga vem som kommer på bästa sätt förvalta dina intressen. Du väntar således till slutstriden, tills i det här fallet Republikanernas kandidat är klar så du inte kastar pengar i sjön och överväger sedan noga vem du ska stödja, den Republikanska eller Demokratiska kandidaten. Sedan efter noga överväganden väljer du vem du ska bidra med pengar till och exakta summan, som dock är av akademisk betydelse eftersom du som sagt är väldigt välbärgad. Förut var det begränsad till en viss maxsumma, men nu kan du sedan ett beslut i högsta domstolen 2010 bidra med obegränsat mycket pengar.

Allt detta kallas i amerikansk politik för PAC (Political action committee). Detta har sedan länge varit tillåtet för stora företag, eller välbärgade personer att bidra med pengar till kandidaternas kampanj. Det är i sig långt ifrån ett nytt fenomen, men nu får de som önskar, bidra med obegränsat mycket pengar. Sen är det givetvis upp till kandidaterna själva att acceptera, eller ej. Men oftast, i takt med att kampanjerna är privat finansierade så är de glada för alla pengar de kan få ihop. Överlag är det få politiker som blankt säger nej till stora summor pengar från t.ex. företag. De som finns är förövrigt oftast demokrater stående till vänster, och får överlag svårare att vinna. Mer beroende av enskilda personers stöd, vilket givetvis oftast går bra det med. Men givetvis, mindre pengar än de med företag på ”sin sida”.

Så valet 2012 kommer med andra ord slå rekord i antalet miljoner dollar som florerar i striden, som nu kommer stå mellan Mitt Romney och sittande presidenten, Barack Obama. Traditionellt sett så står Wall Street närmare Republikanerna och kommer sannerligen göra sitt för att hjälpa Mitt Romney med x miljoner dollar i bidrag till hans kampanj. Samtidigt som enskilda individer och för den delen, säkerligen vissa företag kommer hjälpa Barack Obama. Obama har överlag varit emot detta (så kallade, ”special interest”) men i takt med att det blev okej, så har han delvis kuvat på sina principer för att hänga med i pengaflödet. Men om det är något å andra sidan Obama inte är i behov av just nu (nåja, kandidater behöver i och för sig alltid pengar), så är det pengar. Han och hans kampanj ligger långt före Mitt Romneys kampanj med säkert dubbelt så mycket insamlade pengar, och har överlag en större och utbyggt gräsrotsrörelse (icke att underskatta i valet!). I sig är det inte konstigt. Romney har stridit i primärval, medan Obama i förhållandevis lugn och ro kunnat bättra på sin kampanj, sedan valkampanjen 2008.

Ibland kan det som kritik mot det amerikanska valsystemet framhållas,  delvis befogat och annars inte, att det inte spelar någon roll vem folket röstar på. Pengarna styr allt ändå. Med det menas att det oftast (inte alltid) går att se på den kandidat med mest pengar, vem som kommer ta hem det.

Det är givetvis en grov förenkling av det amerikanska systemet, men i och med högsta domstolens beslut 2010 att obegränsat mycket pengar får flöda in i kampanjer, så har den fräna kritiken kommit allt närmare sanningen. Tyvärr.  För det är ju trots allt så att när företag bidrar med mycket pengar, eller för den delen Wall Street så förväntar de sig något i gengäld. De gör det knappast bara för att vara snälla, och för att de ”tror” på kandidatens budskap. Det är ju skillnad på vanliga människors ”intressen” och företagens massiva egenintresse. Det är viktigt att komma ihåg.

Valet kommer vara smutsigt och handla om rekordmycket pengar. Inte folkets pengar, utan speciella intressen i de flesta fall. Det är lätt att komma ifrån att det handlar om, för de flesta – så mycket mer. Om sjukvård, utbildning och hur människor ska få arbete. Låt oss hoppas att valet i slutändan fortfarande kommer kretsa kring just det, och inte kandidaternas x miljoner i insamlade pengar, och vilka rika personer/företag som bidragit.

Wiki om PAC, E24, Obamas åsikt om PAC, och att även hans kampanj måste förhålla sig till det.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s