Tänkbara presidentkandidater 2016

Presidentstriden i USA blir allt hetare och Obama går på offensiven även om den än så länge är förhållandevis lugnt, då Mitt Romney ännu inte blivit vald på Republikanernas konvent. Det är först efter det racet startar på ”på riktigt”. Men nu när valet kommer allt närmare, tycker jag vi ska prata om något annat. Nämligen möjliga kandidater, 2016. Ologiskt kan tyckas, men vi kör:

Det vi vet, utan att veta är att Republikanerna 2016 kommer ha ett väldigt starkt startfält. Nåväl, allt beroende på om Mitt Romney vinner eller inte, såklart. Men tänkbara kandidater kan vara, som jag ser det. Vi börjar med Republikanerna:

– Marco Rubio. Möjlig VP till Romney, och om han blir vald till president så är detta alternativ uteslutet. Hur som helst. Rubio är ung, senator från Florida och ses allmänt som talangfull inom partiet. Är dock fortfarande ung med lite erfarenhet men hey, Obama hade inte heller så mycket erfarernhet..

– Chris Christie. Även det en möjlig VP för Romney. Guvernör för New Jersey, var nära och till och med ombedd att ställa upp i presidentvalet, men avböjde. Bloggat om honom förut. Ger ett kompetent och ganska ”fritt” intryck, som säger och tycker lite vad han vill.

– Jon Huntsman. Bloggat om honom otaliga gånger och ja har en känsla av, utan att veta- att han gärna vill göra ett nytt försök. Givetvis, beroende på om Obama blir omvald eller inte. Nu när i alla fall folk vet vem han är lite mer. Gedigen erfarenhet och ganska ”moderat republikan”.

– Rand Paul. Son till Ron Paul, som fortsätter i kampen om att bli president, trots att han inte har någon chans att vinna. Ungefär lika libertarian som sin far. Ung och ganska oerfaren med anknytning till Tea-party rörelsen, som sin far även där. Riskerar väl att ha ungefär lika liten chans som Ron Paul, om han ställer upp.

Möjliga kandidater för Demokraterna:

-Andrew Cuomo. Tillsynes framgångsrik som sin Pappa, Mario Cuomo (även han fd guvernör för NY). Har bland annat legaliserat som han lovade, äktenskap för homosexuella och har åstadkommit mycket. Har fått mycket gjort. Det talas lite tyst om att han ska ställa upp 2016.

– Joe Biden. Kanske de mer bisarra spekulationerna. Obamas VP och börjar bli till åren. Har försökt otaligt gånger tidigare att bli Demokraternas presidentkandidat utan att lyckas och fått väldigt lågt stöd. VP må vara en språngbräda men känns väldigt osannolikt. Fast större under har väl skett. Vem kommer inte ihåg Ronald Reagan och hur gammal han var?

– Hilary Clinton. Obamas nuvarande utrikesminister. Lämnar sin post, oavsett om Obama vinner valet eller inte, efter denna mandatperiod och säger sig vilja göra något annat än att syssla med politik. Talas dock och har så gjort om att hon ska göra ett försök till. Men känns inte sannolikt.

– Dennis Kucinich. Förlorade det speciella primärval mot sin kollega Marcy Kaptur och måste nu, om han inte hittar ett annat distrikt att tävla i lämna kongressen efter valet. Väldigt progressiv och ställde upp i presidentvalet både 2004 och 2008. Aldrig haft några direkta framgångar men, tredje gången gilt? Har överlag mest ställt upp för att driva den politiska agendan ”till vänster”.  Nåja, min egen tolkning men känns underförstått.

– Elizabeth Warren. Progressiv och försöker till det här valet bli senator för Massachussets. Otroligt populär hos de mer liberala demokratiska väljarna.

Observera nu och bli inte arga för vissa ”tänkbara” kandidater är orealistiska. Ni vet vilka det är, och jag vet men jag skrev dem i alla fall, för att ändå ha med några. För ja, det är just spekulationer och det är fortfarande alldeles för tidigt, för att ha någon större aning vilka kandidater det kan bli. Det beror ju mycket på, för Republikanernas del, om Romney lyckas slå Obama eller inte.

Men det finns en viss tjusning med det med. Tveka inte, om ni har någon mer (ju större tillförlitlighet desto bättre) vild spekulation. Låt oss spekulera. Bara för att.

Shoot!

Advertisements

2 thoughts on “Tänkbara presidentkandidater 2016

 1. Två troliga republikaner är ju dessutom

  Bobby jindal, guvernör för Louisiana, som är en konservativ politiker som är emot abort och gay äktenskap. Indian american som är omtyckt av Gop basen, samt som skulle kunna locka till sig minoritetsgrupper, som blir allt viktigare, med tanke på det demografiska läget.

  Jeb Bush, lillebror till George W Bush, fd populär guvernör i Florida, som lyckades skapa Job tillväxt, samt reformerade Floridas utbildningsystem och medicaid systemet.

  Själv tror jag Chris christe New Jersey guvernören kan gå långt, som inte är rädd för att säga vad han tycker utan kör på. Lite Huey p Long över honom. 🙂
  Frispråkig, men ändå beslutsam.

  Tror han eller Bobby Jindal kommer få nomineringen för Republikanerna 2016.

  • Det ligger mycket i det du skriver, Salomo. Både Jindal och Bush, är mycket tänkbara kandidater.Även Christie är mycket realistisk kandidat, som mycket väl kan bli partiets kandidat.

   Jindal, tror jag, eller Rubio, skulle vara mycket tänkbara kandidater. I synnerhet Jindal, som ger ett mer kompetent intryck, just med tanke på minioriteterna, i vilka tenderar att rösta Demokratiskt. Där måste GOP ”täppa” till deras försprång för att ha en chans. Precis som du är inne på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s