Det delvis ytliga presidentvalet

Nu är vi där igen. För ett tag sedan kunde Ann Romney, Mitt Romneys fru intyga hur kära de var och varit så i 43 år. Nu däremot kan samma Ann intyga hur fantastisk rolig Mitt egentligen är. Jag vet inte men när ens fru måste intyga och till och med dra till med berättelser från High School om hur rolig mannen är, så är väl risken snarare att han är det motsatta.

Och så är vi igång med den mest ytliga delen av presidentstriden. Nämligen den delen där kandidatens fru/ presidentens fru ska se glad och gärna vacker ut i TV eller alla offentliga sammanhang, för det är vad hon bedöms utifrån, samtidigt som hon pratar om hur fantastisk hennes man är. Det kan handla om allt. Hur ansvarsfull han är, hur fantastisk pappa han är och hur han överlag är privat. Givetvis finns det de fruar som har ett större ansvar. Hilary Clinton, Bill Clintons fru är ju ett exempel. Hon var ganska ledande när han ville bli president, och fick till och med ansvar för att genomdriva en sjukvårdsreform 1993. Nu gick inte det vägen, men ändå. Men annars ska fruarna se glada och vackra ut, prata gott om mannen om så krävs och allt det där. Sällan/aldrig får hon frågor om komplexa politiska frågor, där hon ska ta ställning. Nej, det lämnas åt mannen och hans kampanj. Visst har dessa kvinnor säkert åsikter emellanåt, men de flesta är noga med att i så fall inte säga det offentligt, utan ta det med mannan i fråga. Ett annat exempel som också är ett undantag och vilket jag skrivit om tidigare är numera avlidna Elizabeth Edwards. Hon var drivande i sin mans (John Edwards) två presidentkampanjer.

Det finns många delar att ogilla med ett amerikanskt presidentval och det jag genuint avskyr mest är just denna del, när kvinnorna reduceras till saker som ska se vackra och representabla ut, och alltid stötta mannen.Men om vi bortser från när i det här fallet, de två fruarna, Michelle och Mitt pratar om hur fantastiska deras män är, så är det givetvis något fängslande och spännande över ett amerikanskt presidentval.

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s