Det borde vara förbjudet att driva religiöst inriktade skolor i Sverige

Jag tycker religionsfrihet är grundläggande i ett demokratiskt samhälle. Varje enskild människa, eller organisation ska ha rätten att tro på vad dem vill, så länge det inte strider mot grundläggande mänskliga rättigheterna och de demokratiska rättigheterna, i vilket vårt samhälle är byggt på. Svårare än så behöver det inte vara. Däremot ska inte skattepengar under några som helst omständigheter gå till till exempel scientologisk lära, så de kan ”undervisa”, som Johannes Forsberg tar upp mycket klokt i en ledare i Expressen. Inte heller ska religiösa friskolor överlag, oavsett religion vara tillåtna att drivas i Sverige och finansieras av våra skattepengar (finns, enligt uppgifter 70 skattefinansierade religiösa skolor). Skolbarn ska inte bli indoktrinerade i vad de ska tro, och förväntas tro. Det är inte skolans roll. Givetvis ska man läsa om religion i skolan, som en viktig del, vilket ska ske på en ren kunskapsmässig bais men givetvis också genom  ifrågasättande. Men rena religiösa skolor, baserade på att lära ut EN enda religion som den enda rätta för barnen och basera all form av inlärning på det är bisarrt.

För egentligen är det enkelt. Tro för all del på vad ni vill, gå till kyrkan när ni vill men försök inte lura in barn att tro hur kristendomen/islam eller vad det nu kan vara, är den enda läran och lösningen på allt. Det är indoktrinering och hör inte hemma någonstans. Men speciellt inte i skolan.  Då har ni missförstått skolans roll, och vill bara efter egna egoistiska syfte ”värva” barn till eran tro. Det gäller även i hög grad föräldrar, som i så fall kan ”välja” skola till sina barn, efter sin religion.

Sverige bör sätta ner foten en gång för alla. Religiösa församlingar/sekter ska inte få driva skolor, än mindre finansieras av våra gemensamma skattemedel. Punkt.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s