Nicaragua och USA:s brutalitet under Reagan

Jag såg nyss ”Världens händelser” på SVT 2. Det handlade om Sandinist revolutionen i Nicaragua . Som många länder i latinamerika, så har Nicarugua haft diverse brutala USA-stödda diktaturer genom åren. Liksom i Kubanska revolutionen fick Sandinisterna och människorna där omkring nog med Somoza (långtgående diktator i Nicaragua) och hans brutalitet, och tog över landet. De lyckades tillslut efter många års kamp. De tog över och införde flera grundprinciper, så som blandekonomi, politisk mångfald osv. Detta medförde att landet kunde ha sitt första demokratiska val, där Sandinisterna med Ortega i spetsen vann föga förvånande. Ronald Reagan, USA:s nyvalde president underkände givetvis valet. De reducerade analafbetism bland annat och kom med flera sociala reformer. Tiden ledde till att samma Reagan, en övertygad anti-kommunist och som inte drar sig för något i sin kamp emot kommunism, finaniserade Contras, en gerilla som skulle utmana den sittande och folkligt valda regering. Allt detta i frihetens namn. Contras tränades och försörjdes av USA, mördade och torterade människor på löpande band. Flera år senare dömdes USA för brott mot folkrätten.

Alltså, Sandinisterna gjorde revolution och införde demokrati i Nicaragua. USA och Ronald Reagans svar var, bara för att de var vänster, inte höger och inte gick USA:s intressen att motarbeta dem, att trycka på diverse sanktioner för att förstöra för människorna. Man pratar väldigt lite om den förstörelse som USA och Ronald Reagan, utan att ställas till svars för det, orsakade. För att? Inte för frihet, utan för att de ogillade styret. Så mycket brutalitet och så mycket lidande. Till ingen nytta alls, bara för att förstöra.

Nicaragua idag då? År 1990 (några efter att Contras tillsist hade gått med på vapenvila och USA slutat stödja dem) förlorade Sandinisterna överraskande valet i sann demokratisk anda, som Reagan inte kunde acceptera förut. En kvinna, tillsammans med en borgerlig koalition vann. Sedan, några år senare återtog Ortega makten och har styrt sen dess. Men allt är inte som förut, även Ortega och Sandinisterna har fått kritik och blivit anklagade för bland annat valfusk och korruption.

Men nästa gång ”vi” firar Ronald Reagans födelsedag kan vi kanske prata lite mer om det här. Okej?

Så bra. Då är vi överens.

Se gärna dokumentären och det gör ni här. Jag visste att det var illa, men kunde inte föreställa mig att det var så här brutalt. Så här vidrigt.

Mer om Reagans brott. Och här, deras egen minister

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s