Barack Obamas största svek- han blev George Bush

Kandidaten Barack Obama lovade dyrt och heligt under valrörelsen att han skulle stänga ner Guantanamo Basen om han blev president. Det blev inte så, det blev tvärtom. USA skulle ju inte tortera människor, det gör inte USA, sa bland annat John Kerry på Demokraternas konvent 2008 apropå vad Obama hade lovat. Ja, det var somsagt tider det. Istället blev det tvärtom. Obama må ha haft svårt, speciellt efter mittårsvalet att få majoritet men kunde om han hade velat, och haft intresse av det- stängt ner Guantanamo under sina förstå år, med stabil majoritet i ryggen. Well, han ville gå åt andra hållet istället. För ett tag sedan och som jag skrivit om förut, röstade kongressen och senaten igenom en lag som gör det möjligt att låsa in medborgare i USA utan rättegång. Blotta misstanke räcker.

Barack Obama är ingen kandidat, han är numera president. Det är trots allt en viktig skiljelinje men det gör inte hans svek, emot det som han brann för förut (medborgerliga rättigheter), mindre beklaglig. Det var ju det som skulle vara en del av förändringen. ”Kriget mot terrorismen” hade varit kontraproduktiv, medborgarna hade istället för trygghet blivit otrygga genom alla möjliga former av statlig övervakning. Det här var inte längre frihetens land med en stark rättsstat. Men Obama gjorde det motsatta, han förlängde Bush misär och erkände det han hade kritiserat inför valet, att han hade väldigt mycket rätt i åtgärderna han vidtog. Så rätt att Obama ville gå steget längre, och det gjorde han med ett fåtal kongressledamöter och senatorer som sa ifrån.

Men det värsta av allt är inte att det här är gjort. Det är att det här kommer det inte pratas så mycket om. Mitt Romney delar Obamas analys, de kommer inte bråka om det. Tyvärr. Obama har gjort det till konsensus, det han en gång var emot, att människor utan rättegång ska spärras in. Valet kommer inte handla om det. Inte alls.

Inför valet 2016 kanske någon demokratisk presidentkandidat som många demokrater gjorde 2008 pratar om kränkningarna av människors medborgerliga rättigheter i ”kriget mot terrorismens” namn. Även kanske någon Republikan om vi har tur. Tills dess kommer det vara tyst, så vida ingen skandal inträffar för ingen vill ge sig på Obama. Inte nu, inte när det snart är val. Det klart, ett fåtal människor kommer höja rösten, som Rand Paul men utan vidare gehör. Och Obama kommer inte helt plötsligt ändra strategi och inriktning. Inte igen.

Politiker bryter löften, det är oärligt men hör väl dessvärre till. Fast det Obama gjorde var något mer. Han blev George Bush, den han kritiserade så djupt och innerligt. Och han gick steget längre, det som knappt var möjligt. Att ge sig på människors mest grundläggande rättigheter ännu mer omfattande.

Som Joe Biden sa i sitt tal på samma demokratiska konvent (appropå John Mccain, republikanernas kandidat): ”That`s not change, that`s more of the same

Den gode Biden visste inte hur rätt han hade om sin egen president.

Advertisements

2 thoughts on “Barack Obamas största svek- han blev George Bush

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s