Synliggör Ukrainas bristande demokrati

Om två veckor börjar Fotbolls EM i Polen och Ukraina. Undertecknad är som ni säkert listat ut vid det här laget, en stor fotbollsentusiast och kommer sitta bänkad. Men det finns en del saker att fundera på när det gäller det ena värdlandet, Ukraina. Det ena är regimen behandlings av Julia Tymosjenko och det andra är ett barockt lagförslag som innebär ett förbud (skriv på listan) emot homosexuella att vara det ”öppet”. Ännu har presidenten inte tagit ställning, än mindre har det gått igenom men det tål att funderas på. Det är viktigt att vi som medborgare i EU visar vad vi tycker, och trycker på den sittande presidenten. För att tala om hur det aldrig någonsin är okej att begränsa människors rättigheter, på grund av sexuell läggning, ras, religion eller vad det än må vara.

Det är försent att stoppa fotbolls EM nu. Allt kommer gå av stapeln som vanligt och människor gråta av lycka och sorg. Precis som fotbolls EM ska vara, men låt oss inte glömma bort regimens vedervärdiga behandling av Tymosjenko, och det lika vedervärdiga anti-gayförslaget.

Allt detta måste upp till ytan, och bekämpas. Gläds åt fotbolls EM, men se evenemanget som en del av att synliggöra detta, inte glömma bort eller soppa under mattan. Bara för att nu är det fotbolls EM och nu ska vi fokusera på det.

Det vore ett stort misstag och att göra demokratin en otjänst.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s