Mänskliga rättigheter är inte lönsamt

Varför bojkottas Kuba, samtidigt som Kina fortsätter att handlas med? Svaret är lika självklart som deprimerande. Du tjänar pengar på Kina, det gör du inte på Kuba. Kuba är ett land, som efter revolutionen 1959 befriade sig själva från USA:s grepp, men där konsekvenserna blev ett antal mordförsök och angripsförsök emot Castro-regimen och ett handelsembargo. Problemet var i första hand inte att Kuba de facto var och är en enpartistat och där oppositionella fängslas, utan att de ersatte styret med någon USA inte gillade. Allt var ju lugnt så länge Batista, den före detta diktatorn styrde. Sen 1959 har landet isolerats kraftigt från omvärlden, med hjälp från i princip bara grannländerna. Om det ledde till att demokratin kom på frammarsch och att mänskliga rättigheter accepterades? Givetvis inte, det blev tvärtom. Castro-regimen fick ett starkt argument att hålla fast vid makten.

Jag vet inte om bojkott är vägen framåt, men hyckleriet är påtagligt. Kina är en i stora delar statskapitalistisk stat, där det går att tjäna sjukt mycket pengar för alla möjliga företag. Alla vet det. Därför är och kommer aldrig bojkott vara aktuellt.

För bojkott är bara aktuellt om det inte är lönsamt att hålla regimen under armen. Och mänskliga rättigheter är dessvärre inte speciellt lönsamt.

Bara ibland.

 

Advertisements

4 thoughts on “Mänskliga rättigheter är inte lönsamt

    • De flesta är nog väl medvetna om hur landet behandlats, men är knäpptysta av logiska skäl. Blockaden har varit kontraproduktiv men hey, det är ju en kommuniststat och går inte att tjäna pengar på, som Kina. Lönsamheten igen.. Sorgligt nog.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s