Om Jan Björklund bara kunde lyssna på någon annan

Jag vill ge utbildningsminister Jan Björklund några förslag eller i alla fall en ny ingång när det gäller framtiden för svensk skola. Det innefattar inte ”hårdare tag” eller andra lösryckta och värdelösa begrepp som ”flumskola”,  inte heller handlar det om betyg utan är något ”nytt” fast ändå inte. Ni kanske tycker de låter som de mest självklara sakerna i världen. Det är det förstås, men tro mig, för Jan Björklund är detta rena arabiskan.

Om vi vill ha en fungerande skola så måste vi se till att varje elev syns och att varje lärare har har möjlighet att se dem. Hur gör man det på bästa sätt? Man investerar i skolan, man satsar. Ord som inte Jan Björklund begriper men så här är det i många fall: Skolorna går på knäna, lärarna blir allt färre och det medför att det blir fler elever i en enda klass och ger lärarna en omöjlig uppgift. Att se varje elev och lära ut på ett värdigt sätt. I ett överfullt klassrum med fler elever på allt färre lärare, så får det konsekvenser. Svårare än så är det inte. Ibland tror jag att Jan Björklund inte besökt en enda skola, utan baserar hela sin och Folkpartiets skolpolitik på sin bakgrund inom försvaret. Jag vet att så inte är fallet, men så fort han uttalar sig så bestyrks jag ändå i det faktumet. Tragiskt nog. Vi måste också börja se lärare som en tillgång, som en förutsättning och en gång för alla från alla håll och kanter, höja deras lön. Detta gäller så väl som statlig nivå, som kommunal. Utan lärare stannar skolan.

Jan Björklund pratar istället om betyg. Det och hårdare tag är det enda han pratar om. Om han någon gång, bara för en stund – hade lust att öppna ögonen så skulle jag med glädje tala med honom om vad svensk skola faktiskt är i akut behov, och vad som faktiskt är grunden i den för att utbildningsväsendet överhuvudtaget ska fungera. Om han bara ville lyssna på andra däribland undertecknad, delar av oppositionen och en del lärare, som skrikit sig hesa om just ovannämnda saker väldigt länge nu.

Det är dock för mycket begärt av en utbildningsminister som inte lyssnar på någon annan än sig själv.

Advertisements

2 thoughts on “Om Jan Björklund bara kunde lyssna på någon annan

    • Tack så mycket! Jo kanske, förhoppningsvis leder det till att Björklund och alliansen förlorar nästa val. Klart är i alla fall att det blir allt svårare för Majoren att skylla allt på sossarna. Verkligheten kommer ikapp även honom tillslut…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s