Att tänka steget längre när det gäller Julian Assange.

Jag stödjer Wikileaks helhjärtat och deras sätt att publicera, och avslöja oegentligheter i till exempel amerikansk utrikespolitik som annars inte skulle kommit upp till ytan. Däremot tycker jag Michael Moore och Naomi Klein med fler, som jag annars har en djup respekt för och håller med om mycket, är ute och cyklar när det gäller Julian Assange. De vädjar nu till Ecuadors president att ge honom asyl där och de facto inte tillåta sig att utlämnas till Sverige? Varför? Inte handlar det om att han faktiskt, vilket inte går att komma i från är misstänkt för våldtäkt, utan för att då kommer Sverige per automatik utelämna honom till USA, där han kommer bli fängslad. Det vet vi för det första inte. Det där är gissningar Michael Moore med fler håller på med. Mycket kan sägas om Sverige, men att vi bara sådär kommer utelämna honom till USA, där han i så fall skulle riskera sitt liv? Nja, kom igen. Lugn och fin nu.

Vi måste kunna ta en sak i taget. Det handlar inte ens om en rättegång här, utan om en enkel utfrågning av åklagare . Ingenting annat. Svenskt rättssystem har fel och brister, men är det rättssäkert?  I det stora hela, ja. Istället gömmer sig nu Assange på en ambassad i London, och hoppas få asyl i Ecuador. Påhejade av Michael Moore med flera.  Helt plötsligt glöms det bort att Julian Assange de facto är misstänkt för våldtäkt och har en utfrågning i Sverige att vänta. Det är ingen liten peditess i sammanhanget, men helt plötsligt verkar det helt oviktigt.

Sedan när han väl genomlidit en utelämning till Sverige, kan och ska vi diskutera vad som händer sen. Om han ska utelämnas till USA? Nej, det tycker jag inte och där är jag helt överens med Moore och compani. Där kommer han med största sannolikhet ses som fiende, då han avslöjat vidrigheter i deras utrikespolitik vilket man inte får göra. Och vi vet alla hur USA behandlar ”fiender”. Jag kan dock tycka att normalt så kloka människor som Michael Moore, Naomi Klein, Danny Glover med fler borde kunna tänka steget längre. De borde faktiskt kunna se hela bilden som innehåller våldtäktsanklagelser och kommande utfrågning, som kan leda till rättegång.

Det går ju inte att bortse från rättssystemet och så grova anklagelser, bara för att man inte ”gillar” dem.

Advertisements

3 thoughts on “Att tänka steget längre när det gäller Julian Assange.

 1. ”Det handlar om en rättegång i Sverige”

  Nej det gör det inte. Det finns ingen rättegång och inget åtal, och Assange är inte ens delgiven misstanke. Åklagaren har begärt honom utlämnad för att hon vill ställa frågor. Att detta sedan leder till åtal är långt ifrån självklart. Det är minst lika sannolikt att ärendet därefter läggs ner (så som redan har skett en gång, då med motiveringen ”inget brott har begåtts”).

  Assange har gjort upprepade försök att få till stånd ett förhör, men åklagaren insisterar på att förhöret hålls i Sverige med Assange i fängsligt förvar. Hon har spenderat enorma juridiska och ekonomiska resurser på att få sin vilja igenom, trots att en normal och proportionerlig handläggning hade varit förhör i England enligt EU:s avtal om ömsesidig rättshjälp, så som rutinmässigt sker i andra ärenden. I internationella medier har hon ljugit rakt ut och påstått att det finns juridiska hinder för förhör i utlandet.

  Hennes vägran att höra Assange i England har skadat alla inblandade parter, inte minst de påstådda brottsoffren som inte får något avslut på en plågsam affär. Kvinnornas rättstrygghet placerar sig uppenbarligen långt ner på hennes prioriteringslista. Så vad är hennes motiv egentligen? Inte konstigt att Assange är paranoid.

  • Felaktigt skriver av mig, ska ändras. Men faktum kvarstår, han har blivit utlämnad och ska svara på några frågor som inte ens är säkert leder till något. Vad är problemet? Inlägget berör inte hans paranioa alls, utan att han de facto, oavsett vad må tycka om anklagelserna står anklagad för våldtäkt. Vad tjänar han på att fly från en enkel utfrågning i Sverige till Ecuador!? Ingenting. Det ser bara allmänt märkligt ut, och han kommer än mindre kunna rentvå sig själv. Bästa vore väl ändå för alla parter att Assange godtar utlämningen och svarar på några frågor, så alla kan få ett avslut.

   Sen kan man givetvis tycka vad man vill om hela processen, men beslutet är fattat och dessvärre inte mycket att göra åt. Att promt vägra begäras utlämnad leder ingen vart som jag ser det. Tvärtom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s