”Obamacare” vara eller icke vara

Idag väntas den amerikanska högsta domstolen komma fram till ett beslut, hurvida Obamas sjukvårdsreform (”Obamacare”) är emot konstitutionen eller inte. Om nu reformen strider mot konstitutionen får Barack Obama per automatiskt problem i kommande presidentval för den här reformen är den största han har genomfört, och den han verkligen lovade allra dyrast och heligast inför valet 2008. Detta skulle också ge Mitt Romney en oväntad språngmarsch inför valet i November.

Men det kan också vara på sin plats att reda ut en del grova överdrifter som gärna framkommit när det gäller sjukvårdsreformen som kom i bruk för två år sedan. För det första, det är ingen heltäckande sjukvård så som vi Sverige är vana vid, än mindre är det ”a government takeover” som Republikanerna gärna vill göra gällande att det är.  Långt i från. Systemet är fortfarande uppbyggt som förut med sjukförsäkringar, privata (framför allt) som offentliga. Den största skillnaden är nu att mer press har lagts på försäkringsbolagen som nu inte längre har samma möjlighet att neka personer sjukförsäkring på grund av så kallade ”pre existing condition” eller av andra skäl. Och att nu ett mer utbyggt alternativ har tillkommit, en sjukförsäkring från staten. Reformen har gjort det lättare att köpa sjukförsäkringar. Med andra ord är det amerikanska sjukvårdssystemet fortfarande uppbyggt på privata sjukförsäkringar. Detta har också medfört att liberaler inom det demokratiska partiet hade lite samvetskval att rösta för den här reformen, då den fortsatt ger sjukförsäkringarna i händerna på privata utförare. De flesta av dem valde dock att hålla för öronen och ögonen, och rösta för den. Helt enkelt för att den var bättre än ingenting alls. Dessutom var detta en betydligt mer urvattnad reform än den Obama från början lade på bordet, men tackvare kompromisser fick det bli den här.

Så är ”Obamacare” lösningen på alla problem när det gäller sjukvården i USA? Nej, långt ifrån. Det är fortfarande miljontals amerikaner utan sjukförsäkring, vilket Obamas reform de facto lämnar utanför. Men det är ett steg i rätt riktning. För nu har fler människor än tidigare tillgång till sjukförsäkring. Således är det ingen ultimat lösning och om det fanns någorlunda konsensus kring sjukvården, så skulle säkert en bättre reform och mer heltäckande sådan kunna gått igenom.

Jag har tidigare skrivit om hur reformen var halvdan, och löser inte hela problemet. Och så är det verkligen. Men om man tror att det i USA, bara sådär går att få igenom en reform som eliminerar alla utförsäkrade utan motstånd från stridslystna Republikaner bland annat som ser rött så fort ordet ”stat” nämns, så tror man väldigt fel. Och är synnerligen naiv.  Så är det verkligen inte. Det tar tid och det visade ”Obamacare” verkligen.

Obamas reform är bättre än ingenting alls, som 2009 var alternativet. Men det är en lång väg att vandra för att alla, oavsett ska ha rätt till sjukförsäkring. Att dock riva upp reformen, som hjälpt många människor, vilket kan bli konsekvensen beroende på vad högsta domstolen kommer fram till-känns som ett steg tillbaka.

På ruta ett igen.

Mer här, Expressen

Advertisements

One thought on “”Obamacare” vara eller icke vara

  1. Hej. Jag tog bort din kommentar, då den inte höll sig till ämnet i bloggposten. I mitt inlägg framställde jag vad jag vet ingen som korkad ( i så fall hittar du bara på), utan förklarade min bild av svensk skola. Det är ingen bild jag hittat på, utan någon som jag hör vareviga dag från vänner och bekanta som är involverad i skolans värld. Om det är så enkelt som jag skrev i inlägget? Givetvis inte och det förstår nog de flesta att jag raljerade delvis för att få fram min poäng. Men det är en början.

    Jag är nämligen övertygad om att ökad lärartätet, klassrum som inte är överfulla så varje lärare kan se varje elev är ett framgångsrecept. Det är inte lösningen på alla problem ,men ett stort steg i rätt riktning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s