Är det verkligen så kontroversiellt att vilja ha en non profit välfärd?

Flera har ställt sig den aningen korkade kan man tycka, hur det vore om inget företag fick ta ut vinster. Detta apropå skoldebatten och friskolors rätt till att ta ut vinster, eller ej. Vänstern tycker i regel nej och högern (givetvis) ja.

Det blir till att börja med rätt oseriöst att komma med ”tänk om” i en fråga som inte diskuteras, eller ens är uppe på tapeten. Om företag ska ta ut vinster. Det är inte vad detta handlar om. Det har aldrig handlat om det och kommer aldrig göra det. En skolverksamhet är och ska inte vara något företag, vad än diverse högertomtar vill göra det till. Men jag gissar att det är rätt typiskt från högern att vilja att det ska gå att tjäna pengar på varenda grej, till och med välfärdens kärnverksamhet som barnens skola och/eller sjukvård. Och det är väl där det skiljer sig.

För mig är det enkelt. Tjäna gärna pengar på ditt företag men är du inom välfärdens sektor och vill tjäna pengar, så är du på fel ställe och har inte där att göra. Då ska du bort. Punkt. ”Men tänk om de som driver en bra verksamhet vill ta ut vinster då. Varför får dem inte det?”. För att det är VÅRA pengar, och det ska gå till verksamheten. Om du vill tjäna pengar och det är ditt motiv är du på fel ställe. Starta då ett eget företag. Det skulle Annie Lööf älska bland annat! Men ge f-n i välfärdssektorn.  Pengar ska inte någonstans vara en drivkraft inom välfärdssektorn. Den ska handla om behov som jag vet får varenda borgare att se rött. Men för dem är och kommer alltid vara aktieägarens behov som står centrum. Vissa saker förändras aldrig…

Kan vi inte i alla få en enda ”bransch” om man nu kan kalla välfärdssystemet så, som inte pengar och girighet regerar i? Är det verkligen så mycket begärt?

Har vi kommit så snett att till och med det är kontroversiellt nu?

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s