Obamas sjukvårdsreform förenlig med konstitutionen

Igår tog Barack Obama en av hans största prestigesegrar den här mandatperioden. Den Högsta Domstolen med en 5-4 marginal beslutade att Obamas sjukvårdsreform är förenlig med konstitutionen. Gissningsvis kommer Obama skicka ett tackkort till domare John Roberts, en annars väldigt konservativ sådan som gick, överraskande nog på Obamas linje.

Men framför allt är det en seger för amerikanerna och de människor som vill ha en sjukförsäkring, men för tillfället inte har råd med det.  Detta är ett steg, det är inte tillräckligt och långt ifrån allmän sjukvård men likväl ett steg mot sjukvård och sjukförsäkring till alla.

Republikanerna ser rött, ”det här är det största slaget mot individuell frihet och slutet för Amerika” som någon konservativ uttryckte sig. Det är givetvis svårt för oss européer att förstå vad detta bottenlösa förakt och hat mot sjukvård för alla grundar sig i, vilket jag tänkte ägna ett inlägg åt någon annan gång. Deras kandidat, Mitt Romney lovar sedermera att avskaffa ”Obamacare” om han blir vald (fast han genomförde en liknande reform när han var guvernör för Massachussets). Som han uttryckte sig i en kommentar efter HD:s dom ”det är dags för amerikanerna att välja mellan en stark stat som bestämmer över dig och din läkare, eller en liten stat”.

Problemet för Romney är att det i praktiken inte är möjligt. För att ta bort reformen krävs det att Republikanerna gör ett kanonval i November och tar över majoriteten i båda kamrarna. Det kommer faktiskt inte ske. Och det gör detta till ett ännu större nederlag för Republikanerna. De hade hoppats att få juridiken på sin sida, för då skulle reformen upplösas och de skulle kunna ha ett effektivt slagträ i årets valkampanj. Istället blev det tvärtom.

Nu står istället reformen starkare än förut. Republikanerna kan visserligen fortsätta köra sitt ”krig” mot ”Obamacare” för det kommer dem göra, och det kan rimligtvis göra dess kärnväljare glada. Fast det blir lite som att ge sig på berg när det finns småsten. Reformen är nämligen fast, den är utvecklingsbar på alla sätt men ger fler människor än någonsin förut rätt och möjlighet till att köpa sjukförsäkring.

Och Obama får en välbehövlig skjuts i valet i November.

HP, Progressiva USA

Advertisements

One thought on “Obamas sjukvårdsreform förenlig med konstitutionen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s