Den riktiga valfriheten

Högern har på något sätt lyckats ta över ordet ”valfrihet” när man pratar om alternativ i välfärden. Jag tycker det är dags för Vänstern att ta tillbaka ordet, och den rätta innebörden. Valfrihet för den samlade borgerligheten tillsammans med många förvirrade sossar och miljöpartister,  innebär nämligen att riskkapitalbolag och dess ägare ska göra sig rika på sin verksamhet i välfärden. På andras bekostnad. De ska kunna göra sig rika på en skolas, eller sjukvårdsverksamhet. Vänsterns svar, i synnerhet Vänsterpartiet är att varje skattekrona ska gå till det de är tänkt för, nämligen välfärden så att den blir så bra som möjligt. Inte till rika ägare. Således om du är ett företag som ger dig in skolbranschen med fokus på att tjäna mycket pengar och gå med vinst, vilket är de flesta företags drivkraft, så har du inte där att göra. Det är egentligen mycket enkelt. Om du däremot är beredd att starta upp en verksamhet med fokus på en bra verksamhet, och går med på att pengarna ska gå till verksamheten. Varsågod, du är välkommen.

I grunden handlar detta om var pengarna ska gå och riktig valfrihet. Högern, liberaler i synnerhet brukar ofta framställa sig själva som ”beskyddare” av skattepengar. Men inte när det gäller det som ska bekosta välfärden. Då är det mer än okej att människor gör sig rika på välfärdens versksamheter, istället för att återinvestera det. Och låta varje skattekrona går till det de är avsedda för.

Antingen vill man ha riktig valfrihet som innebär att flera verksamheter med fördel får starta upp men som inte gör det för pengarnas skull, och för girighetens skull. Och som lovar att varje krona ska gå in i verksamheten. Eller så vill man, som högern, att det är viktigt att tänka på de rika ägarnas ekonomi och att de ska bli ännu rikare, och att det inte är nödvändigt att alla pengar går in i verksamheten.

Det är bara att välja.

Själv skulle jag tycka det vore intressant att veta varför högerns lojalitet alltid ligger hos de rika investerarna och ägarna, istället för hos skattebetalarna. Som det faktiskt borde handla om.

Advertisements

One thought on “Den riktiga valfriheten

  1. Ping: Löfvens dubbla stolar « Johannes Blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s