Löfvens dubbla stolar

Tidigare idag skrev jag så här om den riktiga valfriheten. Att skattepengar ska gå till det som det är till för, och att vinster ska gå in i verksamheten. Inte till rika ägarna. Det är inte svårt. Företag som bara vill tjäna pengar har inte där att göra.

Nyss intervjuades Stefan Löfven på Aktuellt när det gäller sitt partis ställningstagande, då det är många av deras kärnväljare som är emot vinstuttag. Men Löfven kumde inte ge besked. Han ville sitta på två stolar. Å ena sidan pratade han varmt om ”valfrihet”, å andra sidan att skattepengarna ska gå till verksamheten och ingenting annat. Men det finns ingen motsättning där.  För om du vill starta en verksamhet så får du det, men om du däremot vill tjäna pengar och sedermera ta ut stora vinster, istället för att pengarna går in verksamheten direkt, så har du inte där att göra.

Men Löfven sa bara ”nja”. Vinst kan vara okej, bara ibland eller liknande. Istället för att ta ställning, som Vänsterpartiet gjort med konkreta förslag, där vinster inte är okej utan ska gå tillbaks till verksamheten. Det är ett bra förslag, och går mycket väl att genomföra. Då får man bort de oseriösa företag som vill tjäna pengar enbart, och de verksamheter som har ett högre syfte får möjlighet att etablera sig.

Det är inte en speciell svår fråga som Löfven vill göra gällande att det är. Min gissning är att Löfvens vilja att sitta på två stolar handlar om att han inte är beredd att göra diverse föredetta sossar som numera är inblandade i diverse skol och vårdföretag, arbetslösa. Kanske är jag bara konspiratorisk, men oavsett vad, så är det både fegt och ynkligt av han som vill bli statsminister efter nästa val – att inte kunna ta ställning.

Men det säger desto mer om Socialdemokraterna nuförtiden.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s