For the rich, by the rich

En av stridsfrågorna i det kommande amerikanska presidentvalet kommer vara om de rika ska vara med och betala sin beskärda del av dagens ekonomiska kris eller om de, som nu ska få fortsatta skattelättnader genom förlängning av Bush-skattesänkningarna för de allra rikaste. Obama kommer inte, har han meddelat under några omständigheter förlänga skattelättnaderna för de allra rikaste (till skillnad från förra året, då han i en ”kompromiss” gick med på att förlänga dem). Medan Republikanerna och hans moståndare, Mitt Romney vill under alla förhållanden fortsätta att sänka skatterna, i synnerhet för de rikaste.

Den här frågan är egentligen enklare än vad man tror. Dessa skattesänkningar, som George W Bush gav sina rika polare under sin presidenttid har inte skapat några nya jobb, än mindre gjort något åt att fixa underskottet. Skattesänkningar är per automatik inte fel, lika lite som det alltid är lösningen på alla problem. Men den här gången har resultatet varit tydligt. De allra rikaste har skrattat ända till banken, medan övriga har halkat efter. Och det har dessutom varit kostsamt för ekonomin. Ni vet, flera krig i gång och fortsatta skattesänkningar=garanterat större underskott.

Så varför vill då Mitt Romney och Republikanerna fortsätta med dessa miserabla skattesänkningar? Det är mycket enkelt. För att Mitt Romney och hans kollegor i det Republikanska partiet vill ha skattelättnader för sig själva. Så enkelt är det. De har redan mycket pengar men om det med lätthet går att få mer, varför inte försöka med det? Och icke att förglömma, deras rika sponsorer vill ju ha lite avkastning. Ännu mer avkastning, med andra ord.

Så vad allt detta handlar om är att se efter (gulligt, eller hur?) sina rika polare och sin egen rikedom lite till. Eller, hemska tanke – kanske inse att det är rimligt att de allra rikaste betalar lite mer i skatt och sin beskärda del, som till stor del betalats av alla andra i den nuvarande ekonomiska situationen. Förutom de alla rikaste som kommit undan.

HP

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s