Detta gjorde Obama till en vinnare och Kerry till förlorare

”Dem kan inte ens vinna ett val när de i själva verket har vunnit det”. Så skrev författaren och filmmakaren, Michael Moore i sin bok ”vem har snott mitt land?”, apropå Demokraternas valförlust 2000 (som var tveksam och avgjordes i Högsta Domstolen som bekant). Det var talande, kände han om Demokraternas oförmåga att vinna val. Och visst har han och hade rätt. 2004 efter terrorattentatet och lögnen som gjorde så att USA invaderade i Irak + en svag ekonomi, så hade Demokraterna och John Kerry en fantastisk möjlighet att vinna. Men det gjorde dem inte. Han förlorade och trots att han förlorade den avgörande delstaten (Ohio) med nästan mindre än 2% av rösterna, som skulle garanterat honom vinsten, så tog Bush hem folkets röster med tre miljoners marginal. John Kerry var kompetent och redo att bli president och skulle givetvis utan tvekan blivit en bättre president än George W Bush. Och han hade alla förutsättningar.

Så vad gick då fel? Det finns många teorier. Men framför allt för Kerry inte i sin kampanj ordentligt distanserade sig från Bush. Han sa hela tiden att han ”skulle skött Irak-frågan bättre”, men i själva verket så röstade han för kriget  när det begav sig i senaten. Istället kunde ju Kerry synat bluffen och haft en rejäl plan om att så här skulle landet dra sig ur detta krig. Men inte då. Han följde med Bush ”war on terror”. Han ville vara en bättre kopia av Bush. Men människor ville ha orginalet, därför valde dem Bush. Igen. En annan är att Kerry inte svarade på de antalet galna personattacker, som florerade kring honom. Ibland kan det vara en lyckosam strategi, ibland kan det vara kostsamt. I det här fallet var det kostsamt. Bush-kampanjen i fråga satte bland annat hans hjälteroll i Vietnamkriget, Kerry svarade inte utan avfärdade allt utan vidare kommentarer. Vidare lyckades dem framställa Kerry som en liberal som hela tiden bytte fot i sakfrågor.  Till exempel Irakkriget. Vem vill ha en sådan president? Därför vann Bush, trots ett fantastiskt utgångsläge han och hans parti faktiskt hade. Men de förmådde inte, eller ville inte. För de trodde en valvinnare var att kopiera Bush och rättrådigt köpa och svälja motståndarens ”krig mot terrorismen”. Till och med Hilary Clinton, enligt boken ”Game Change” som jag läser nu, höll på att ställa upp i presidentvalet 2004 eftersom hon var orolig över Kerrys undfallenhet angående attackerna på honom bland annat, och trodde inte han skulle vinna valet.

Det ironiska i det här är att sen kom 2008 års presidentval. Demokraterna hade ett vasst startfält med tämligen okända Barack Obama och desto kändare, Hilary Clinton, John Edwards (Kerrys VP 2004), Joe Biden (Obamas nuvarande VP), Chris Dodd, Bill Richardson och Dennis Kucinich. Alla var trötta på Bush. Valet kretsade kring den katastrofala ekonomin, Bush inkompetens och hör och häpna, Irakkriget. De som en gång röstade för kriget fick svårt. Hilary hade tämligen svårt när hon fick frågan att förklara varför hon röstade för invasionen av Irak. John Edwards gick till och med så långt att han i en öppen artikel bad om ursäkt för att han röstade för, och att det var ett misstag. Detta var också en av anledningen till att Obama efter ett otroligt tätt race, vann Demokraternas nominering. Han var ”förändringen” och Hilary sågs som ”det gamla” och de flesta ville ha något nytt. Sedermera blev Obama också president.

Men det här blev så tydligt. 2004 försökte John Kerry vinna valet genom att ändå vara försiktigt positiv och inte peka på skillnader nämnvärt i Irakpolicyn, och ”kriget mot terrorismen”. 2008, visserligen hade saker och ting förändrats men inte så mycket, så hade de som var för Irakkriget otroligt svårt och det sågs nästan som en svordom att vara för Irakkriget. Den Demokrat som på allvar ville bli president visste att hen var tvungen att distansera sig ordentligt från Bush policy i bland annat utrikespolitiken, annars var denne körd.

Barack Obama gjorde det. John Kerry gjorde det inte.

Den som vann vet vi.

Läs mer här och här

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s