It`s going to get ugly. Viktig lärdom för Obama och Demokraterna

Det finns mycket att säga om amerikanska presidentval, men det som mycket kretsar kring är hutlösa angrepp på sin motståndare. Årets presidentval är inget undantag och det kommer som så många gånger förr bli smutsigt, om inte värre än föregående val. Barack Obama har redan från början gått på vråloffensiv gentemot sin motståndare, Mitt Romney. Han har släppt kampanjvideo efter video, där han bland annat i sin senaste anklagar Romney för att skeppa iväg jobben från USA och deklarerar att ”Mitt Romney är inte lösningen, Mitt Romney är problemet”. Obama-kampanjen har även gett sig på hans företagshistorik och begärt att han släpper sin skatteplanering för det här året, vilket han vägrar och allmänt försökt framställa Romney som rik affärsman som inte har någon aning om hur vanliga amerikaner har det. Det är så det kommer se ut, och det här är bara början. Mitt Romney har än så länge legat hyfsat lågt, utan mest gnällt om att Obama nu minsann gått över gränsen och borde be om ursäkt, men fått till svar- ”sluta gnäll”. Vissa fullt legitima frågor, andra som i kampanjer, löjliga. På tal om smutsiga kampanjer. Idag har delar av Romney-kampanjen kallat Obamas politik ”oamerikansk”…

Jag såg att Roland Poirer Martinsson, en konservativ tyckare som skriver på Aftonbladet, ondgjorde sig över Obamas attacker och kallade dem obehagliga. Han gick till och med så långt och tyckte det var den värsta kampanjen på många år. Det känns både konstigt och lite väl färgat. För så här är det. Obama-kampanjen har fokuserat på vad de anser är Mitt Romneys svaghet och utnyttjat det stenhårt. De har fokuserat på hans åsikter, ideologi och ”business record”. Det är allt (så mycket smutskastning är det knappast tal om).  Det är för all del okej att tycka det är tråkigt när man fokuserar så mycket på motståndaren, men det är så här det är. Och kommer vara fram till November. Mitt Romney kommer göra likadant. RPM om någon, som är kunnig när det gäller amerikansk politik borde veta det. Det är attacker och attacker. Vissa effektfulla, andra tvärtom. Om det är tråkigt och i vissa fall billigt och ovärdigt? Givetvis. De som följde Republikanernas primärval kan nog om någonstans insistera i billiga angrepp på Obama, kalla honom socialist och allt möjligt tramsigt.

Obamas kampanj verkar dessutom, likt George W Bush återvalskampanj 2004 fokusera på att identifiera motståndaren åt väljarna genom attacker på honom tidigt. Och just 2004, vilket RPM lämpligt nog inte alls tar upp i inlägget var också smutsigt. George W Bush satte igång attack efter attack, och i fråga satte till och med John Kerrys hjälteroll i Vietnamkriget och sådana saker. Så om vi pratar om obehagligheter bör vi ju prata om det valet. John Kerrys svar? Han svarade knappt alls på det. Det dröjde i alla fall länge. Ibland kan sådant funka, det gjorde det inte denna gång. Han förlorade. Visst går det att alltid försöka vara den saklige i debatten och det funkar, men bara till en viss gräns. Till slut, om man bara ignorerar attackerna eller inte har några bra svar, så blir man bara undfallande. Man kan kanske framställa sig som en ”hyvens kille”, men man vinner inga val. Inte i USA. Attackerna kan även givetvis gå över gränsen, så det ger motsatt effekt. Det gör givetvis allt till en balansgång mellan det rimliga, relevanta och till att inte enbart fokusera på motståndaren.

Det är för all del tillåtet att tycka Obamas strategi att för tillfället i alla fall fokusera stenhårt på sin motståndare är billig, men det pekar också på en viktig lärdom hos han och Demokraterna. Nämligen att det alltid är bättre att gå till attack, än att bli attackerad. Republikanerna har lärt sig det för längesen och vunnit många val på det (varför nämns inte det, RPM?), men Demokraterna har oftast varit undfallande eller som John Kerry 2004, ignorera attacken fullständigt och tro att han på så sätt vinner på det. Således har Demokraterna alltid, trots goda förutsättningar varit förlorarna och Republikanerna (delvis i alla fall) varit vinnarna.

Hata gärna spelet. Inte spelaren, fast lär dig spela spelet.

Annars har du ingen chans.

Lennart

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s