”Olika visioner”

Det här valet handlar om två olika visioner” kommer ni få höra ända fram till det amerikanska presidentvalet. Men egentligen är det inte visioner, som det är två alternativ, varav det ena har provats sen Reagan-tiden och det har inte gått så bra. Det handlar om att ifall du sänker skatten så mycket det bara går för de allra rikaste, vilket man har gjort i USA de senaste åtta året sen Bush tog över (något Obama nu tänker sätta stopp för), så kommer jobb skapas. Problemet är ju, vilket Republikanerna vet egentligen, att det inte har blivit så. De rika har bara blivit rikare, underskottet har ökat och inga jobb har skapats. En utveckling Republikanerna och Mitt Romney inte har något emot, då de vil fortsätta sänka skatten för de allra rikaste.

Barack Obama vill inte det. Han vill och tycker det är rimligt att de rika betalar lite mer i skatt, som de gjorde under Clinton-åren och då ekonomin till stor del gick väldigt bra. Det handlar inte om att han är socialist och kommer göra USA till en socialiststat, än mindre att staten ska lösa alla problem, utan, egentligen- om sunt förnuft. Och sluta fortsätta med saker som inte fungerat. Annars är skillnaden mellan kandidaterna knappast nämnvärd. Jo, Romney är homofob och emot abort, Obama är det inte. Men så har det oftast varit mellan Demokrater och Republikaner. De som vill fortsätta med Bush en tredje mandat period, bör rösta på Mitt Romney. För han kommer, som varje Republikan gjort sen Reagan-tiden sänka skatten för de allra rikaste och avreglera. En till skiljelinje är förstås att Obama, trots en urvattnad reform gett sjukvård till fler människor. Medan Romney vill fortsätta ha ett system där sjukvård och sjukförsäkring bara är till för privilegierade och de som har råd.

Sedan är det också så ,vilket är viktigt att nämna, att Obama har inte fått ordning på ekonomin nämnvärt. Tvärtom. Detta får han ta på sig och jag har tidigare skrivit om att han fick väldigt lite gjort de första två åren, då han och Demokraterna hade ”super majoritet” och hade all chans i världen att få igenom mycket för ekonomin (sen tar det också tid att få igång ekonomin, förstås). Istället tog Republikanerna över representanthuset 2010, kidnappade av Tea Party-rörelsen som föraktar allt som har med staten att göra. Detta har gjort att de har tagit både Republikanerna och hela landet gisslan. De gamblade om att höja skuldtaket, vägrar all former av skattehöjning och så har det hållit på. Republikanerna har gjort allt utan att överdriva för att försvåra för Obama att åstadkomma något. Och de har lyckats. De sista två åren har det mest bråkats. Det här har givetvis försvårat för Obama, som under dessa två åren, inte har fått gjort mycket och nått dåliga överenskommelser med Republikanerna. Så när man beskyller Obama för den dåliga ekonomin, som han har sin del i, så är det också viktigt att vara medveten om att han har nog varit den enda de sista två åren som velat få något gjort för ekonomin. Medan Republikanerna bara velat förstöra för presidenten.

Nästa gång ni hör någon republikan, eller vem som helst klaga på ekonomin. Var vänlig ha det i åtanke, sen kan ni ju skälla på Obama bäst ni vill förstås. Och det han verkligen förtjänar skäll för om något, är att han inte ändrat Bush utrikespolitik nämnvärt utan fortsätt traditionen med att fånga terrorister utan rätt till rättegång för dem och så vidare. Än mindre, stängt Guantanamo vilket delvis är hans fel. Men det är ju, dessvärre, inte vad presidentvalet kommer handla om.

I korthet  och i all enkelhet, är det vad dessa olika visioner handlar om.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s