Balansera budgeten, Mitt Romney? Hur?

Det amerikanska presidentvalet kommer handla om ekonomin. Republikanerna har och kommer fortsätta hävda hur Barack Obama ökat statsskulden dramatiskt och inte lyckats balansera budgeten. Till viss del, befogad kritik och det går så klart utmärkt att kritisera hans ekonomiska politik. Men vad är då Republikanernas och i synnerhet Mitt Romneys alternativ? Jo, massiva skattesänkningar och ökade militära utgifter. Samtidigt som han anammar kongressledamoten Paul Ryans plan där man sänker alla skatter, samtidigt som man skär ner på trygghetssystemen för de mest utsatta…

Du behöver inte vara ekonom för att förstå att det är svårt att se en sådan budget balanserad. Eller framför allt, att få ner statsskulden genom en sådan ekonomisk politik. Faktum är att det är ungefär samma ekonomiska politik som, delvis, skapade den ekonomiska misären. George W Bush sänkte skatterna för de rika i synnerhet, samtidigt som han startade krig i Irak och Afghanistan. Han tog alltså springnotan till nya nivåer..

Kritisera gärna Barack Obamas politik. Den ska och bör kritiseras. Och för all del, föredra Mitt Romney, men kom inte och säg att hans märkliga och verklighetsfrånvända ekonomiska politik är lösningen på problemen.

Det är nämligen inte sant, utan lögn. Bara lögn.

Faktum är att Mitt Romneys ekonomiska politik bara kommer fortsätta Bush fotspår. Miserabelt, med andra ord. Obama har försökt ändra inriktning, han har försökt att driva på hur rimligt det är att även de superrika är med och betalar lite mer i skatt, som de gjorde under Clinton-åren, vilket var en framgångssaga för ekonomin. Men Republikanerna vägrar. Och delvis ligger problemet där.

För om man inte inser, att för att få ner underskottet och göra ett försök till att balansera budgeten- så krävs det dels skattehöjningar och nedskärningar i militären. Bland annat. Då är man inte heller beredd att tackla problemet på riktigt.

Och då är Mitt Romney och hans republikanska vänner ett så många gånger sämre alternativ än Barack Obama, om man måste välja.

American Blog

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s