”Romneycare” – en belastning för Mitt Romney

Varje Republikansk presidentkandidat kunde i årets val ha drivit avskaffandet av ”Obamacare” som ytterligare en valfråga, förutom ekonomin gentemot Obama. Hur taktiskt det skulle vara kan diskuteras, men klart är att det skulle engagera större delen av den Republikanska väljarkåren. Problemet är bara att den enda som ska och inte bör prata ”Obamacare” vann, nämligen Mitt Romney. Som ni säkert vet vid det här laget, så genomförde han när han var guvernör för Massachusetts en sjukvårdsreform ruskigt lik ”Obamacare”. Faktum är att ”Obamacare” nästan är en direkt kopia av Romneys sjukvårdsreform.

Nu trodde Mitt Romney att reformen skulle bedömas vara emot konstitutionen av högsta domstolen, så skulle allt vara frid och fröjd. Och visst vill Mitt Romney, vilket han påtalat flera gånger ta bort Obamas reform om han vinner valet i November (och att sjukvården är upp till staterna..), men även han begriper ju att det för det första inte är realistiskt genomförbart, så vida inte hans parti vinner supermajoritet i båda kamrarna. Och för det andra vore det nog ingen höjdare att göra Obamas sjukvårdsreform till en av grundpelarna i sin kampanj. Det kan göra mer skada än nytta, då hans trovärdighet knappast är stor i frågan. För han kan inte gärna gå ut och tala om vilken succe reformen är, eller hur bra reformen varit i Massachusetts för det har den faktiskt varit.

Så där är balansgången. Var emot reformen, nämn det i rätt läge men gör för tusan inte frågan till en stor del av valet. Och framför allt, nämn inte att sjukvårdsreformen du genomförde var en succe och att det kanske var din största bedrift som guvernör.

I allt detta önskar givetvis de allra flesta Republikaner att de hade en annan, en bättre presidentkandidat att tillgå. Som inte var (dum nog) att genomföra en sjukvårdsreform, vilken huvudmotståndaren senare nästan kopierade rakt av.

När du som kandidat ska vara emot hela reformen.

Så kan det gå. Samtidigt var Mitt Romney den med störst chans att utmana Obama (nåja, förutom Huntsman men på tok för okänd) i det Republikanska startfältet, vilket säger det mesta om hur svagt fältet var i år.

Slate

Advertisements

One thought on “”Romneycare” – en belastning för Mitt Romney

  1. Ping: Romneys talesperson ger Obama och Demokraterna en oväntad gåva « Johannes Blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s