Mitt Romneys val av Paul Ryan – kan det vara en ”Game Change”?

2008 behövde John MCcains kampanj en så kallad ”Game Change”. Kampanjen gick på knäna, Obama samlade in överlägset mest pengar och människor ville se en förändring. Så John MCcains val föll på en kvinna. Inget fel i det, tvärtom. Hennes uppgift var att locka till sig kvinnor och de lite mer osäkra väljare, i vilket Obama hade stor fördel i. Man ville få en efterlängtad boost i kampanjen. Den kom, men dog lika snabbt. Problemet var att hon inte var kvalificerad, hon hade inte koll på de mest basala kunskaperna i utrikespolitik, var alldeles för extrem och var helt enkelt okvalificerad. Nu tror jag visserligen inte John MCcain hade tagit hem det ändå, då människor faktiskt ville ha en förändring. Men MCcain skulle haft en större chans med en mer kvalificerad kandidat till vicepresidentposten än Sarah Palin.

I nuläget är Romney-kampanjen bisarrt och egendomligt nog i samma läge.  Han kommer nog med största sannolikhet komma jämsides när det gäller att få in mest pengar, men har, vilket jag varit inne på tidigare, hamnat i samma fälla som John Kerry 2004. Han lät, precis som Kerry gjorde, motståndaren identifiera honom inför väljarna och inte tvärtom. Och lägg därtill hans ovilja att till vansinne, undvika att släppa hur mycket han betalat i skatt de senaste åren. Ekonomin går på knäna och det är till viss del Obamas fel, i alla fall är det lätt att skylla på honom. Men det har inte Romney lyckats med, så istället i nästan uteslutande varje mätning leder Obama med några procents marginal. Det är inga katastrofssiffror, men klart är att momentetumet inte riktigt har kommit och jag tror alla är överens om att Romney presterar sämre än normalt när han ändå har goda förutsättningar.

Så nu kan ”Gama Change” bli Paul Ryan och det är ett vågat drag. Ryan kan dra till sig Te Påse republikaner och de allra mest trogna konservativa (Ryan är emot alla former av abort och homofob), men kan han göra något annat? Kan han locka till sig mittenväljarna? Köper de Ryans bisarra budget? Ryan är ung och karismatisk, men knappast ett säkert kort. Ett säkert vore en mer rutinerad kandidat som till exempel Rob Portman (från en av de så kallade ”Swing states” dessutom, Ohio), som dessutom jobbat för tidigare Republikanska presidenter. Istället chansar Mitt Romney för ja, det är en chansning. Ryan må vara kunnig, men hans oförmåga att locka till sig andra väljare än de mest extrema är oroande. Och så är hans åsikter, i vilka han delar med Palin om synen på abort och homosexualitet väldigt extrema.

Det kan gå hem, men min känsla just nu är att Mitt Romney spelat ett alldeles för högt spel för sitt och kampanjens bästa.

Läsvärt, Salon

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s