Joe Biden vs Paul Ryan. Inget lätt match för Ryan, som vissa tror

Det finns mycket att säga om USA:s vicepresident, Joe Biden och Obamas högra hand. Däribland och i synnerhet att han lever sitt eget liv, att han har en förmåga att säga lite vad som helst för att tänka efter sen. Detta var givetvis Obama väl medveten om när han valde honom som sin ”running mate” och något som ändå Biden själv tonat ner hyfsat, i alla fall till en minimal nivå. Allt går inte att få bort, alla människor säger ju fel förr eller senare, men det har varit under kontroll. Nu i dagarna har Biden i sitt kampanjande för fyra år till med Obama gjort några små snedsteg genom att tala gott om en annan delstat (pratade om North Carolina när han själv var i Virgina) och överdrivit en smula när han ville misskreditera motståndaren, Mitt Romney. Inga stora och än mindre kostsamma missar, men ändock är det här Joe Bidens svaghet. Han är en politiker med en otroligt stor erfarenhet, både internationellt och nationellt, kunnig och på många sätt en idealisk högra hand till presidenten.  Ett annat, harmlöst kan tyckas nu i efterhand, var när han i en TV-intervju för några månader sedan gick ut och ställde sig bakom samkönade äktenskap. Och således satte Obama i en märklig sits. Visst kanske presidenten skulle ha uttalat sitt stöd för samkönade äktenskap i alla fall, men detta satte onödig press på honom, vilket jag kan tänka mig Obama själv inte var så tillfreds med. Detta var något Joe senare bad om ursäkt till Obama för.

Men Bidens tillkortakommanden till trots, så har en del, framför allt konservativa tyckare uttryckt hur de tror Paul Ryan kommer köra över Joe Biden. Då vet man inte mycket om mannen som för närvarande är vicepresident. För den som vill veta hur Bidens retoriska kunskaper ser ut, kolla in valfritt klipp från 2008 års presidentkandidatsdebatter (Biden var faktiskt också, som Obama presidentkandidat då) så ser man tydligt att Biden är en synnerligen skarp och kunnig retoriker. Jag tvivlar inte på att Paul Ryan inte är det, tvärtom men att säga hur Ryan kommer käka upp Biden är felaktigt som jag ser det.

Jag tror snarare på en jämn debatt och mycket intressant sådant. Paul Ryan har sin plan och Mitt Romney som går ut på samma, vilket i praktiken handlar om skattesänkningar för de rikaste, ökade försvarsutgifter och nedskärningar i program för de mest utsatta så som medicare. Joe Biden å sin sida måste försvara Barack Obamas prestation de här fyra åren, om hur vägen till en bättre ekonomi går och så vidare.

Det är två positioner svåra att bemästra och försvara. Men om jag fick välja, skulle jag knappast vilja gå ut och försvara en så sanslös och löjeväckande plan som säger till de mest utsatta och som är beroende att trygghetssystemen, att de kan dra åt helvete och att skattesänkningarna för de rikaste är viktigast.

Den 11 Oktober möts de två i den enda debatten mellan vicepresidentkandidaterna.

Salon

Advertisements

One thought on “Joe Biden vs Paul Ryan. Inget lätt match för Ryan, som vissa tror

  1. Ping: Ooohhhh Biden « Johannes Blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s