Republikanerna redo att stjäla ett val om så krävs

Jag är för tillfället mitt uppe i och läsa Martin Gelins senaste bok, ”Den Amerikanska Högern”. Jag har läst lite mer än 300 sidor och har sisådär cirka 100 kvar. Det finns mycket att skriva om den och det kommer jag återkomma till, när jag är färdig. Framför allt är det, enligt min mening en ”måste-läsning” för den som verkligen vill förstå högern i USA. Det är som bekant lätt avfärda den höger som galen och det är delvis korrekt, men viktigare att förstå hur hela rörelsen de facto började.

Men det jag tänkte fokusera på är ungefär lika skrämmande som den mer radikaliserade höger som får mer och mer kraft i det Republikanska partiet. Och det är rösträtten. För oss i Sverige är det en självklarhet. Är du medborgare, så har du rösträtt och ingen kan ta den ifrån dig. I USA är det, tyvärr, inte så enkelt. Det kan tyckas bisarrt att i världens största demokrati är det ingen självklarhet. Faktum är att det pågår, vilket Martin Gelin pedagogiskt förklarar i sin bok, försök (mer än försök..) från Republikanerna att försvåra för vissa människor att rösta. Dessa människor är, framför allt latinamerikaner, andra etniska minoriteter och kvinnor, där de allra flesta röstar på Demokraterna.  Till viss del är man dessutom öppna med det, men officiellt handlar det om att ”hindra röstfusket”, trots att det knappt existerar och mer beror på misstag från myndigheters sida. Man föreslår nya ID-lösningar i syfte att försvåra för de som med största sannolikhet skulle rösta på Demokraterna, där sådana bara utfärdas på särskilda kontor. Dessutom finns det exempel, enligt Martin Gelin i sin bok där sådana kontor inte finns i landsbygden eller stänger extra tidigt (där fattiga bor)- medan dessa finns lättillgängliga i innerstaden där de röstande med största sannolikhet är Republikaner. Samtidigt har Floridas nytillträdda guvernör, en Tea-Party favorit, gjort det svårare för de  före detta brottslingar som en gång sonat sina brott att få rösta. De har, tackvare honom fått det betydligt svårare eller förbjudits att rösta. Detta står i skarp kontrast emot att han som var guvernör tidigare, som gjorde det motsatta. Han ville underlätta för människor att  gå och rösta. Det finns otaliga exempel i delstat efter delstat, med Republikansk majoritet, där man försvårat för människor att rösta. I syfte, förstås, att vinna val för att beröva människor som de vet röstar på motståndarna – sin rätt att rösta. Detta är inte heller ett nytt fenomen, utan var delvis det som hände i valet 2000 som avgjordes i just Florida. Al Gore hade tagit hem folkets röster med god marginal, men där Bush, enligt HD:s dom vann staten Florida (21 elekteroröster) och således valet. Där fanns det exempel från just svarta, som blivit berövade sin rätt att rösta. De fick måhända rösta, men deras röst räknades inte på grund av otydlighet och värdelöst system i Florida (Republikanerna sägs ha något finger med i spelet där med, som bekant). Om deras röst hade räknats, så skulle Gore ha vunnit. Istället avbröt Högsta Domstolen omräkningen av alla röster, och gav segern till Bush. I boken finns det dessutom en konservativ organisation, som i skolan lär ut hur man ska vinna val och som är tydliga med att försvåra röstandet (till exempel, flytta valurnan långt bort…). Vissa framträdare inom högern, som framkommer i boken, är dessutom öppna med hur de tycker det är bra, ju färre som röstar.

Det är lätt att tro att detta är exempel från en valfri korrupt diktatur. Men detta är faktiskt dagens Republikanska parti. Ett parti som om så krävs för att vinna, är beredda att nästan gå så långt att beröva människor sin rösträtt. I alla fall, så långt det går, försvåra för att människor ska få rösta. De vet att genom att försöka eliminera en viss grupp människor ifrån att rösta så långt det går, som de vet stödjer Demokraterna, så vinner de valet. Eller har i alla fall en mycket större chans.

Det är cyniskt och synnerligen odemokratiskt och borde oroa alla som tror på demokrati, oavsett politisk färg.

Bli med andra ord inte förvånade om Republikanerna stjäl ett val (kanske redan i November). Det är ett parti som är beredda att göra allt, precis allt för att vinna.

Lästips: Dagens Arena, SVD

Advertisements

One thought on “Republikanerna redo att stjäla ett val om så krävs

  1. Ping: Tankar om Martin Gelins senaste bok. Ett parti som tagits över av extremism « Johannes Blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s