Mitt ”case” för Obama

Svenska Dagbladet hade för några dagar sedan två tyckare, en som hejade på Obama och en som hejade på Romney. Deras argument var ungefär, om vi börjar med för Obama: ” Han är bra på diplomati, alternativet är värre och behöver fyra år till för att genomföra sitt projekt och för Romney var det ungefär så här: ” Han förstår företagande”. Notera nu att jag överdriver, men så här starka är alltså, enligt vissa – casen för respektive kandidaterna. Nu är det inte så illa vill jag hävda, men dem båda har en poäng. Min argumentation skulle snarare se ut så här:

Barack Obama har genomfört en sjukvårdsreform om än halvdan, som ger  fler människor sjukförsäkring än någonsin tidigare. Han har rivit upp ”don`t ask, don`t tell”, som möjliggör homosexuella att för första gången öppet gå in det i det militära utan att riskera sparken. Han är den första president som öppet stödjer samkönade äktenskap. Dessutom vill han att kvinnors sjukvårdsbeslut är upp till kvinnorna, inte till politikerna i Washington (som Republikanerna vill). Han har dessutom försökt driva en hyfsat progressiv agenda (nåja, höjd skatt för de rikaste) men har stoppat av en ovillig kongress (läs: ansvarslösa Republikaner som är i knäet på Tea-Party rörelsen). Dock ändå visat sig vara en i grunden svag president i förhandlingar, där han frångår sina principer.  Till hans minus lista kommer saker som drönare som dödat kvinnor och barn, dödslista, inte stängt Guantanamo ännu och accepterat en lag som låser in misstänkta terrorister permanent utan rättslig prövning. Detta är dock inget som avgör valet alls överhuvudtaget. Men väl värt att ta upp. Annars är det ekonomin som i så fall kommer fälla Obama. Trots att Rommey alternativ skulle skada den ännu mer, med största sannolikhet.

Men kanske framför allt. Alternativet är värre. Alternativet medför fortsatta skattesänkningar för de allra rikaste, där trygghetssystemen för de mest utsatta får stryka på foten. En beprövad ide som inte fungerar och som skapade krisen delvis. Dessutom en ide som fortsatt kommer göra så att underskottet ökar (om man nu gnäller på att Obama drastiskt ökat underskottet, alltså) drastiskt. Lägg därtill ett Republikanskt parti mer extremt än någonsin (återkommer mer om det när jag läst ut Martin Gelins bok), som kommer ifall de får majoritet – förbjuda abort och dra kvinnors rättigheter bakåt sisådär 50 år i tiden och fortsatt neka HBT människor rättigheter.

Med andra ord är det väl delvis tur att man inte är amerikan, och slipper ta ställning mellan i grunden två ganska dåliga alternativ. Dock där det ena, trots allt, är mycket värre än det andra.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s