Ann Romneys tal i natt

I natt klockan 04.00 ska Mitt Romneys fru, Ann Romney hålla ett långt tal om hur ”mänsklig” hennes man är. Det må hända låta konstigt, men många menar att Mitt måste försöka framhäva sin empatiska och mänskliga sida. Framför allt, då Obama- kampanjen skickligt definierat honom för väljarna som rik och girig. Ann kommer hålla ett långt tårdrypande tal om hur hon fick diagnosen MS, där Mitt Romney tog hand om barnen och samtidigt stöttade sin fru.

Det är givetvis ingen som bestrider att Mitt är en god far och fru (vem skulle t.ex. inte hjälpa sin fru om denne var sjuk? Men det är en annan femma..). Men detta ska alltså presentera en mjuk och empatisk bild av han som vill bli president om några månader. Löjligt, kan tyckas, men inget att underskatta. Mitt måste, om han vill vinna,  bli lite mer populär och få bort stämpeln som är byggd av Obama-kampanjen (rik och verklighetsfrånvänd). Det är hans frus uppgift i kväll.

I ett amerikanskt presidentval är frun grundläggande (nu är det ju fortfarande främst män som ställer upp, tyvärr) som en stöttepelare. Hennes roll är givetvis i synnerhet att prata gott om sin man, prata lite (begränsat) politik utan mest finnas på hans sida. Och, såklart, som blivit en tradition- prata om sin man på partiets konvent.

Men i grunden är det Mitt Romneys politik som medför att han blir kallad girig och så långt i från verkligheten det bara går. Han driver en politik som i synnerhet fokuseras på hans rika vänner, och där, om han blir vald – de mest utsatta kommer få stryka på foten i form av neddragningar i trygghetssystemen. Och dessutom vill skicka kvinnors rättigheter tillbaks till 50-talet (delvis ”kidnappad” av extremhögern i partiet, bör tilläggas).

Det kan inte Ann Romney förändra. Hon ska bara försöka framställa sin man som en ”vanlig amerikan”, som har samma problem som genomsnittsamerikanen och förstår kvinnor. ”Mänsklig”” som jag var inne på ovan. Lättare sagt än gjort, kan tyckas, men i amerikansk politik är personen trots allt viktig. Tycker den ”vanliga” amerikanen om presidentkandidaten, ja då har du stor chans att få dennes röst.

Trots att åsikterna må vara verklighetsfrånvända. Titta på George W Bush 2004 mot John Kerry till exempel. Bush lyckades framställa sig själv som en hygglig kille.  Som ”alla andra”.

Där har Barack Obama ett försprång så här långt.

AB

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s