Chris Christie som ”sanningssägare”

I natt pratade Chris Christie, New Jerseys guvernör på Republikanernas konvent. Enligt uppgifter pratade han om ”tuffa val” och en bitter sanning om hur USA nu spara och spara. I sak ligger det mycket i Christies tal. Problemet är bara att den plan han står bakom sänker skatten för de rikaste och ger sig på trygghetssystemen för de mest utsatta. Detta kommer givetvis öka underskottet drastiskt och är en ide som är väl beprövad, och som inte fungerar. Man låter de mest utsatta betala, samtidigt som man ger skattelättnader till sina rika vänner. Men det tillför också en ny ton. Republikanerna har, vad jag vet, aldrig pratat om att USA behöver höra den ”hårda sanningen”. Visst har man (enbart när Demokraterna suttit i Vita Huset) pratat om hur det är viktigt att minska statens utgifter, samtidigt som man sänker skatten och när man gjort det till vansinne, höja den -alternativt ge sig på trygghetssystemen för de mest utsatta. Men Reagan (var sen tvungen att höja skatten varje år, dock) och Bush junior trodde ju på skattesänkningar som betalade sig själva, samtidigt som man ökade statens utgifter. Har man lärt sig något av det, tro?

Det bör också sägas att han pratade om hur han lyckats vända New Jerseys ekonomi. När det gäller det, så råder det dock delade meningar. Mins sagt. Annars tog han upp hur Obamas sjukvårdsreform är byråkratisk och det kommer Romney göra någonting åt, trots att så inte är fallet, och han somsagt genömförde en liknande i Massachusetts. Och han kom även in på kompromisser. Jo visst, Christie- säg det till Tea-Party rörelsen i kongressen som bara sagt nej, nej hela tiden utan vilja till kompromisser eller samarbete. Ideologi före att landet går framåt.

Framför allt är det en synnerligen ohederlig och förkastlig politisk ide Republikanerna har, som inte förtjänar mer än förakt.

Se talet här.

Lästips: Salon

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s