Bill Clintons tal ”för Obama” odramatiskt

Snart är det dags för Demokraternas konvent. Det planerar jag att följa lite mer nära och av större intresse än det Republikanska (av förståeliga skäl). Nåja, om tiden räcker till vill säga.

Höjdpunkten är ju givetvis när partiets kandidat, tillika president Obama ska prata. Men innan det talet ska några andra avverkas, som Elizabeth Warren (kandiderar som senator i Massachusetts) bland andra. Den som ska hålla ett långt linjetal och egentligen presentera Barack Obama, är ingen mindre än före detta president Bill Clinton. Som jag förstått det, så har Obama bett Clinton att göra det och han gick med på det. Men till det här finns det en intressant, eller besvärande historia om man så vill. Bill Clinton höll visserligen ett tal 2008 för Obama på partiets konvent då, men det var snarare för att han var tvungen och var i sig inte så värst mycket ett case för Obama. I år ska det vara ett case för Obama. Ett tydligt sådant. Det intressanta är dock, som jag varit inne på tidigare (tror jag), att Clinton med handen på hjärtat inte är så förtjust i Obama. Allt började 2008 i den delvis smutsiga primärvalskampen mellan Clinton och Obama. I den blev Bill Clinton, som från början håll ett visst avstånd till sin frus kampanj – väldigt personligt involverad. Så personligt involverad att han slängde ur sig flera, minst sagt olämpliga uttalande om Obama. Kanske inget illa menat, men klart är att (om man läst boken ”Game Change” som ger en bra beskrivning) han under den tiden visar ett direkt ogillande av Obama. Förståeligt kan tyckas, då han stod på sin frus sida och Obama på andra. Men ändå, det var påtagligt.

Med det sagt så har Clinton under dessa fyra år hjälpt Obama (för ett tag sen släpptes kampanjvideo där Bill hade huvudrollen för Obama) och ska nu prata på konventet i ett linjetal för nyss nämnda. Jag tror för all del att relationen mellan Bill och Obama fortfarande är ljummen. Detta från New York Post föreslår just det sen kan man i fråga sätta storyn som de facto känns gammal vid det här laget. Men det är inte heller något snack om att Bill Clinton, hans uttalande och klumpighet till trots, är en hedersman. Om han nu inte ställde upp för Obamas skull, så gjorde han det med största sannolikhet för partiet och landet. Ellet betänk vilka rubriker det hade blivit om han hade sagt nej?  Precis, det hade ju inte varit så bra för någon.

Istället kommer Bill Clinton hålla det där talet. Knappast för att han är så överförtjust i Obama men ingen älskar ju alla som bekant, utan för att han är sitt parti trogen. Således finns det ingen som helst anledning till oro, vilket en del verkar ha uttryckt över vad han ska säga i talet. Gjorde Clinton bort sig i talet på konventet 2008? Nej, knappast.

Vi behöver faktiskt inte dramatisera saker i onödan.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s