Perfekt konvent av Demokraterna. Dystra nyheter för Obama

I natt avslutade president Obama Demokraternas konvent genom sitt formella ”acceptance speech”. Det var ett bra tal. Inte så mycket mer. Obamas tal är alltid bra, för fyra år sedan var han briljant men i natt var det helt okej. Han försökte lägga fram vad han åstadkommit, vad som skiljer sig från hans syn och Mitt Romneys. Det var ett sakligt tal som pratade mycket om vad han själv gjort som allas rätt oavsett inkomst att studera och utrikespolitiken, medan Mitt Romney i sitt tal de facto inte föreslog en enda konkret åtgärd han vill genomföra utan mest ”Obama är dålig”.  Han tog också upp att det kommer ta tid och fick in diverse oneliners på Republikanernas lösningar som bara inkluderar skattesänkningar för de allra rikaste. Men det var också ett tryggt tal, inga missar utan ett hyfsat sakligt och lugnt utan misstag. Han lade sig på säker mark och gjordes vad som krävdes. Visst fanns det egna förslag (fler än Romney) men de var få, och talet var i synnerhet ett sätt att staka ut en skiljelinje mellan han och Mitt Romney.

Innan Obama gick ut på scen, så var det dags för John Kerry, senator från Massachusetts som höll ett engagerat tal som, tycka vad man vill om åsikterna, fullständigt sågade Mitt Romneys utrikespolitik. Det var minst sagt en Kerry i högform. Senare, innan det var Obamas tur, talade vicepresident Joe Biden. Jag har alltid gillat Joe Biden. Han ger ett skönt intryck och är en god talare med stort engagemang och fina citat.  Han gjorde ett starkt case för Obama och pratade om hur han är som person och vad han åstadkommit.

I det stora hela var det ett perfekt genomfört konvent av Demokraterna. Stort engagemang, suveränt tal av Michelle Obama och det tal som var bättre än alla andras, Bill Clintons. Ett fantastiskt och vägledande tal och ett starkare case för Obama går nog inte att finna. Jämför med de talare som försökte göra ett case för Mitt Romney på Republikanernas konvent, men misslyckades ganska grovt. De pratade mest om sig själva och att Obama var dålig. Det var i sig Republikanerna och Mitt Romney som behövde ett starkt konvent (i och med opinionsmätningarna), istället blev det Demokraterna som höll ett perfekt konvent medan Republikanerna höll ett förhållandevis svagt med svaga case för Romney och mest att ”Obama är dålig”.

Men för en stund sen kom jobbrapporten, den i princip viktigaste faktorn innan valet och den visar att 96 000 jobb tillkommit och att arbetslösheten sjunkit från 8.3 till 8.1. Detta säger dock inte så mycket, då det bara visar hur många som gav upp sökandet efter arbete. De som aktivt söker arbete räknas bara som arbetslösa, alltså.

Efter ett perfekt genomfört konvent så var detta inga nyheter Barack Obama och hans kampanj ville ha. Paul Krugman avfärdar dock rapporten som ”inget att se”, och att jobb tillkommit de senaste månaderna.

Men detta ger med största sannolikhet Demokraterna huvdbry. En president har aldrig blivit omvald med en arbetslöshet på över 8%.

Två spännande månader väntar hur som helst.

Lästips: Martin Gelin, Obamas tal, Joe Bidens tal & John Kerrys tal

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s