Obamas utrikespolitik nu och för fyra år sen

För några år sedan skulle ett sådant här tal av en Demokrat varit otänkbart i kölvattnet av George W Bushs år vid makten och hans utrikespolitik, vilket alla demokrater var överens om var en katastrof. Nu, fyra år senare och när Obama vill bli omvald tar man fram utrikespolitiska kortet. Varför? För det fungerar, för det är en fördel man har. Man har under dessa fyra år, smart nog, tagit över utrikespolitiken från Republikanerna. Ett sätt att ge sig på en motståndares svaghet. Notera att det inte är något tal om Guantanamo som samme John Kerry pratade om 2008 på konventet då, eller att ingen ska torteras och låsas in utan rättegång. Om detta pratar man inte längre om, för så är det fortfarande och har fördjupats med Obama som president. Istället pratar man om hur Obama lyckades med det GOP misslyckades med, döda Bin Laden, avsluta Irak-kriget och hur han var med och befriade Libyen från Quadaffi.

Det är som två olika partier eller två olika världar. Guantanamo är fortfarande öppet och Obama har förstärkt möjligheten att låsa in människor utan rättslig prövning.

Men det är också en fråga ingen rår på honom. Det vet han och det vet hans motståndare. Förutom, förstås, ”fjantarna” som står upp för mänskliga rättigheter och så, som ”kandidat Obama gjorde”. Men förutom det, ingen. Han har gjort mycket vad det han lovat och har klara bedrifter att gå på.

Ytterst beklagligt dock att dessa bedrifter inte inkluderande stängandet av Guantanamo och att ingen ska låsas in utan rättegång.

Det om något vore värdigt en rättsstat och världens största demokrati.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s