Fördel Obama

Jag läste för några dagar sedan en läsvärd artikel i Salon, som i stora delar handlade om de konservativa och hur de faktiskt är påväg att förlora slaget om Vita Huset i November. I artikeln togs det upp hur många konservativa känner ”hur f-n kan det här hålla på att hända?”. Då anspelar man på hur Obama med arbetslöshet på över 8% är påväg att bli omvald. Och det är i sig intressant. Framför allt fastslår det ju, som vi var många som var inne på under Republikanernas primärval, att Mitt Romney är en säregen svag kandidat och ingen Republikanerna egentligen gillar. För Romney är en svag kandidat. Han har en personlighet som inte utstrålar någonting och som det verkar, rådgivare som är en katastrof. Ta till exempel förra veckans fadäs (varför ens ge sig in på en fråga han inte kan vinna?), där fyra, däribland den amerikanska ambassadören i Libyen blev dödade i en attack. Romney-kampanjens svar var hur Obama ursäktade attackerna (!). Jo, ni hörde rätt. Att han på något sätt ursäktade det som dödade fyra amerikaner. Det är dels i sig ren lögn, påhittad av Romney och dessutom osmakligt att politisera en attack som tog livet av fyra amerikaner. Men Romney gjorde det och fick sedermera kritik från allt ifrån Obama till Republikaner som i regel står på Romneys sida. Eller ta hans eviga flipfloppande när det gäller  åsikter, för att ens bli partiets kandidat. Han har gång efter annan förtjänstfullt blivit framställd av Obama som rik och girig företagare som inte har en aning om hur vanliga amerikaner har det. Problemet är att Romney inte lyckats förändra den bilden, han har snarare förstärkt den ständigt och jämt.  Vi kan även lägga till hur Obama-kampanjen tidigt lyckades identifiera honom för väljarna som någon som inte vill släppa vad han betalat i skatt, och tycker om att ”sparka människor”.

Men i grunden är Mitt Romney lika tråkig och intetsägande som Jimmy Carter (no offence, Jimmy) eller John Kerry, Demokraternas kandidat 2004. Det är sådan han är. Han är ingen ,likt Obama med talets gåva och entusiasm som i synnerhet visade sig 2008. Rommey är inget. Han är rik, grå och stel som vill bli president. Varför? Ja, det vet nog ingen. Knappt han själv.

Därför håller också Republikanerna som det ser ut nu att förlora, med fräscha mätningar som till och med gör gällande att Obama knappar in frågor om vems ekonomiska politik som är bäst.

Givetvis kan Romney fortfarande vinna. Han har en kampanj med väldigt mycket pengar men hans ständiga klavertramp och med en kampanj fulla med taffliga rådgivare talar knappast till hans fördel. Han verkar på något sätt inte veta vad han själv gör och vilka konsekvenser det får. I kontrast med en Obama-kampanj som faktiskt verkar göra få misstag och hela tiden veta vad dem håller på med.

I Oktober kommer det ske tre debatter mellan kandidaterna och en debatt mellan vicepresidentkandidaterna. Det är nog hög tid för Romney att visa framfötterna där, vilket mot Obama, är lättare sagt än gjort.

Lästips: Salon, 1, 2, Lennart

 

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s