Johan och Martin fria. Yttrandefrihet och pressfrihet ovärderlig

En konsekvens av att, som troll och diverse haverister vill göra gällande, att Johan och Martin bör skylla sig själva – blir ju att vilken journalist som helst i oroliga områden eller i en diktatur får skylla sig själv. Det innebär att de som nu rapporterar i Syrien eller i andra oroliga länder och regioner bör skylla sig själv för om man tar sig in i en diktatur, så är det såhär det blir. Blir de fängslade eller dödade för att rapportera vad som händer och sker, trist. Men vem bryr sig?

Jag vet inte vilken värld dessa troll om jag nu får kalla dem det, lever i. Men det är knappast så att om man vill åka till en diktatur och granska, i Johan och Martins fall, oljebolag – är det ingen välkomstkomitte som säger ”hej, trevligt att du ville komma till oss”. Tvärtom. Verkligen tvärtom. Diktaturer är på många sätt stängda och vill knappast att journalister ska komma och rapportera om vad de ser, med stor sannolikhet förtryck. Så även i Johan och Martins fall. De tog sig in i landet illegalt men vad hade de att välja på? Jo, åka in via en korrupt regim som omöjliggör arbetet i hög grad eller reklamresa med oljebolagen vilket inte heller skulle gå, och åka in via rebeller. De valde det sistnämnda. För att det var en av få riktiga vägar in om de på allvar ville granska oljebolagets förehavande.

Det är så det fungerar. Diktaturer älskar inte journalister, de föraktar dem och är i själva verket rädda för dem. I många fall är vägen in inte alltid laglig, utan man måste för att komma in, i många fall ta sig in på mindre lagliga sätt. Så är det. Så fungerar det.

Det gjorde Johan och Martin och deras åsikter, som jag vet att både rasisten Kent Ekeroth lyft fram och en annan riksdagsledamot, den osmakliga Marie Abrahamsson lyft fram är oväsentligt. Totalt oväsentligt. De må vara liberaler, sossar eller som nu kommunister. Det spelar ingen roll. För dessa två i Sveriges riksdag är det bara ett ovärdigt sätt att flytta fokus från deras hemkomst till att de, hemska tanke är kommunister. De skulle givetvis varit tysta om de var liberaler.

Johan och Martin åkte dit för att granska ett oljebolag. De kom hem med något annat – något lika viktigt, nämligen att pressfriheten och yttrandefriheten alltid och oavsett måste försvaras och kämpas för.

Oavsett vad diverse troll i Aftonbladets kommentatorsfält, eller vad två medlemmar av Sveriges riksdag (skrämmande att de sitter där, dock) säger.

Lästips: AB, 1

Advertisements

3 thoughts on “Johan och Martin fria. Yttrandefrihet och pressfrihet ovärderlig

  1. Jag har en annan åsikt. Eftersom de är kommunister/marxister så blir deras åsikter om bristande yttrandefrihet/pressfrihet märklig. Finns det nåt av detta i de länder som har den ideologin? Nej.
    Men nu låter de som värsta liberaler.

    • Så bara för att de är kommunister, förtjänar de ingen yttrande/pressfrihet? Har de någonsin varit emot den? För du vet, det går ju faktiskt i dagens samhälle fortfarande att vara kommunist och tycka yttrandefriheten är grundläggande. Alla kommunister är ju inte galna Stalin-dyrkare längre, a`la Jan Myrdal.

  2. Ping: Presskonferensen med Martin Schibbye och Johan Persson | Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s