”Strategin” mot Anders Borg dömd att misslyckas

I går kväll på Aktuellt ”debatterade” Anders Borg och Socialdemokraternas motsvarighet, Magdalena Andersson regeringens budget. Det var en fars att se. Det gjorde riktigt ont att se. Till skillnad från tidigare debatter, då Borg och regeringen fått kritik för att inte göra någonting utan bara det gamla vanliga, att sänka skatter (ingen politik alls mot arbetslösheten), så kritiserade Magdalena Andersson i går Anders Borg för att helt plötsligt rucka på det finanspolitiska ramverket, som han tidigare omfamnat så heligt. På många sätt legitim kritik. Hon kritiserade även Borgs ”lånade pengar” för att sänka bolagsskatten med 16 miljarder . Det är för all del också rättfärdigad kritik och säreget ansvarslöst – enbart i syfte att göra de rika rikare, men någonstans glöms kärnan bort.

För vi är illa ute när politiken reduceras till att handla om finanspolitiska ramverk, ansvars-tourette vs icke ansvar.  Politiken handlar om mycket mer än så. Och något djupare. Det handlar om prioriteringar. Den här regeringens prioriterar krossandet av välfärden, sparka på de mest utsatta och sänka skatten för de allra rikaste. Magdalena Anderssons svar blev då istället att överta regeringens ansvars-mantra. Nu gnäller hon om att regeringen satsar för mycket och bara lite på fel saker.

Men inget om vilket samhälle Socialdemokraterna vill se. Vilket samhälle de vill skapa, deras visioner. Inget om ojämlikhet och välfärden, som alltid varit grunden för partiet. Nu blir det mest på frågan vad dem vill göra istället ”nja” och hur regeringen gör mycket rätt. De går bara i samma fälla som förut. Hur de ger sig på Anders Borgs ”ansvar”, istället för att i fråga sätta hans cyniska och faktiskt misslyckade politik. Och deras alternativ, som ska vara vägen framåt.

Då spelar man bara Anders Borg och regeringen rakt i händerna.

Jag har svårt att förstå varför Socialdemokraterna vill göra det.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s