Medveten politik

Visst vill man gärna tro att höger som vänster vill uppnå bästa möjliga samhälle för alla? De bara har olika vägar att nå dit för att göra en lång utläggning kort. Jag är en av dem som vill tro det, det vill jag verkligen. Det finns flertalet liberaler jag genuint gillar och respekterar. De är både trevliga och som jag upplever det, intellektuellt hederliga. Vi är säkerligen oense om mycket, det mesta, men jag upplever ändå att de inte är så uppbundna i alliansens förträfflighet och kan kritisera den från sin liberala position. Sådant uppskattar och respekterar jag. Men nog om det. Nog hederliga liberaler.

Som en kontrast så hör jag Fredrik Reinfeldt tala om sammanhållning på riskdagens öppnande, om välfärden, samtidigt som hans politik krossat både A-kassa och sjukförsäkring. Sen tidigare har hans finansminister, den ”fantastiska” Anders Borg avfärdat en höjning av taket i A-kassan för att det ”kostar tusentals jobb”. Utan belägg, men så är det tydligen. En A-kassa han förstört så mycket att många har lämnat den för att de inte har råd att vara med där. Det innebär att dessa människor, i princip står utan ersättning och sparkas ut ur samhället. Detta är något, om regeringen ville och hade som intention att arbetslösa inte ska sparkas på, kunnat korrigerat. Lika mycket som de hade kunnat rätta till en sjukförsäkring som utförsäkrat tusentals och inte fungerar. Eller rättat till en ojämlikhet som ökat i takt med regeringens politik. I årets budget har man istället för att ta ett talande exempel, ”ökat kraven” på socialbidragstagarna och skänkt miljarder till storföretagen. I syfte att, så klart tala om hur socialbidragstagarna i grunden är lata parasiter längst ner på samhällsskaran. Som om de behöver en påminnelse om att behöva leva på socialbidrag eller ännu en kravbild på sig, förutom sin egen skam. Ett spår som det verkar, sossarna nästan kopierat. Som allting annat de verkar anammat från högerns världsbild..

För längesen hade jag en diskussion med en moderat, där jag påtalade att deras politik ökat ojämlikheten. Så var det inte, deklarerade han och hur hans allians vill det bästa för alla människor. Det låter gulligt, men aningslösheten och att man inte kan förlika sig med att regeringen medvetet ökat ojämlikheten är tragisk. Om man tycker om sådant, rösta med fördel på högern-  be my guest. Men låtsas inte om att de inte gjort det.

Om de hade velat, så hade de fört en annan politik. En politik som inte ökar ojämlikheten, som inte sparkar skamlöst nedåt på människors största sårbarhet. Men istället applåderade de borgerliga riksdagsledamöterna efter att man krossat sjukförsäkringen första gången (!), en bit in i första mandatperioden. I dag hade Expressen en ledare, skriven av Anna Dahlberg som deklarerade vilken succé den ökade ojämlikheten var och krossandet av sjukförsäkringen var. Och att över 7% arbetslöshet inte var så stort fiasko. Regeringen har gjort så mycket rätt, ändå.

Jag tror säkert att Fredrik Reinfeldt eller Anders Borg är trevliga människor, men deras politik är cynisk och gör sitt yttersta för att sätta åt de mest utsatta. Och de gör det medvetet.

Att låtsas om något annat är att ljuga för sig själv, och sin omgivning.

Advertisements

One thought on “Medveten politik

  1. Ping: En Finansinspektion som Kontrollerar Allt utom Pengarna | Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s