Rida på vågen av sin president

Den absolut största fördelen med att bli omvald som president i USA är att du sen inte har något att förlora. I den första perioden så har du egentligen allt att förlora. Du måste ha ett ”case” för dig, vad du har åstadkommit och vad som kommer hända om du blir omvald, till skillnad om din motståndare får chansen. Det är inte lätt, speciellt inte för Obama som har en arbetslöshet på 8% att gå på. Men han har gjort det fantastiskt bra som jag varit inne på tidigare, fast det är bara en parentes i sammanhanget.  Om man blir omvald så är det inget sen som kan stoppa dig. Jo det klart, du har en kongress som må hända är delad. Men till skillnad från första perioden är det ingen som kan sparka ut dig förrän tid tid är över. Du har, med andra ord, inga direkta politiska konsekvenser att tänka på. Inte i lika hög grad i alla fall. För i den första perioden så präglas nästan, inte alla, beslut på hur opinionen kommer döma dig, dina chanser att bli omvald. Som president vill du ju i regel bli omvald. Detta börjar nästan två år innan valet, men i synnerhet året innan. Då börjar kampanjmaskineriet att sätta igång, en organisation och budskap för fyra år till läggs fram och då har man som president inte råd, med några större fadäser.

Men sen om valet är i hamn, så är det bara att köra. Du är mer fri och det enda, vilket inte är oviktigt förstås, är hur man blir dömd i historieböckerna som president. Och du vill ju, förstås, kratta banan för nästa demokratiska eller republikanska (beroende på parti) presidentkandidat. Det är det du tänker på, men annars är det lättare att med fördel, om du har möjlighet – genomföra reformer som annars inte skulle varit möjliga. Det är många som ridit på vågen av sin president. Al Gore, Bill Clintons VP försökte, gjorde det förhållandevis bra men ”förlorade” i ett av historiens jämnaste val. George H W Bush, Ronald Reagans VP hade en angenämare uppgift. Reagan var under den perioden otroligt populär, underskottet till trots och Bush kunde, trots hans stela karaktär, med god marginal väljas till president. Vilket ledde till 12 års dominans av Republikaner i Vita Huset.

Vi vet fortfarande inte om Joe Biden, Obamas VP kommer ställa upp 2016. Vissa rapporter gör det gällande, men då är Biden till åren så om jag fick tippa blir det inte så. Andra tror att Hilary Clinton gör ett sista försök. Men allt detta är skrivet i sten. Allt beror på, om nu Obama blir omvald – vad han lämnar över. En ekonomi som blivit bättre och arbetslös som stadigt sjunker, vilket beror på en rad politiska faktorer, så som om GOP ska fortsätta motarbeta honom t.ex. Och helt enkelt om Obama är populär bland folket, eller inte.  Det kan i så fall leda till att en Demokrat för tredje gången i rad, vilket var längesen får ta över Vita Huset. Om inte måste man som kandidat i regel ta avstånd från sitt partis president för åtta år, vilket alltid komplicerar saker lite extra och inte är något att föredra.

Allt detta är skrivet i sten, men väl värt att fundera lite extra på om nu Obama lyckas bli omvald.

Advertisements

2 thoughts on “Rida på vågen av sin president

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s