I säng med kapitalet

Det finns mycket att säga om svensk höger, men är det något de är duktiga på så är det att fånga debatten, och få skattepengar att gå till välfärd som något extremt och fult ord. För det är vad dem har lyckats med. När vänstern, stora delar i alla fall säger att skattepengar ska gå till välfärden och inte privata vinstintressen så ser denna riskkapitalbolagsälskande höger rött. Det är nästan snudd på kommunism att värna om skattebetalarnas pengar.

Men det är något högern gärna missar när det gäller vinster i välfärd. Det är i sig inget konstigt för en höger som aldrig brytt sig om välfärd, bara försvaga den så långt det går. Välfärd handlar inte om vinster, den handlar inte om profit, skattesmitning och girighet.  Det är måhända drömsamhället för många borgerliga, att allt går och köpa för pengar och där privata företag styr allt. Men det har aldrig varit välfärdens grund. De flesta vet det, ja alltså dem som inte föraktar välfärden som koncept.  Grunden i välfärden är behov, det är ett skyddsnät människor betalar in till (skatt) för att när de blir sjuka ska kunna få sjukvård snabbt och enkelt, och där alla ska kunna gå i skolan. Sådant ska skattepengar gå till. Det är där det skär sig. Högern tycker något annat. De tycker att skattepengar, från dina och mina fickor ska gå till redan rika aktieägare för att de profiterar på vår välfärd. I deras värld är alla kunder, även fast vi är med och betalar för vår egen välfärd.  Där är det okej att skattepengar, istället för att stärka verksamheten, går till redan rika och giriga företagare.

I morse mötte Anders W Jonsson, Centerpartist Jonas Sjöstedt i en debatt om just ovannämnda. Anders beskrev vilken katastrof det skulle vara om företag inte får göra vinst på våra skattepengar. Det är givetvis inte sant, utan skrämselpropaganda. Jag har sagt det förut och säger det igen, de företag som vill göra vinst på våra skattepengar i en kärnverksamhet där behoven ska styra, har inte där att göra. För all del, starta då ett privat företag som riktar in dig på något annat. Då är det fritt fram att ta ut hur mycket vinst du vill men det är fortfarande förbjudet att skattefuska, glöm inte det. Anders visade även sin okunnighet när han jämförde livsmedelsföretag med välfärden (!). Ja, var ska man börja? Grunden för välfärden är behov, grunden för privata företag, så som livsmedelsbutiker är profit. Svårt att förstå skillnaden? Gå en kurs, är du snäll. Sedan går det minsann utmärkt att ha ”valfrihet” även utan vinstutdelning. För det finns, föga förvånande för högern, människor som vill göra skillnad – och utan att profitera på våra pengar. Hemskt, va?

Jag kommer aldrig sluta förvånas över högerns inkonsekvens. Å ena sidan sägs man värna om människors skattepengar, men det gäller minsann inte när stora företag ska få ta vinst av, just det – skattepengar. Då är det fritt fram.

Och sänkt skatt har de fått också.

Lästips: AS (apropå skattebetalarnas pengar).

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s