Varför är Mitt Romney på väg att förlora valet?

Det går inte att komma ifrån och trots att mycket fortfarande kan hända, så är valet på väg att glida Mitt Romney ur händerna. Låt oss titta på hur och varför det är så. Det är både lätt att förstå, men också paradoxalt och rentav konstigt, då Obama har en ekonomi med över 8% arbetslöshet att försvara. Men det finns ett flertalet orsaker till att Obama nu är i förarsätet, och inte Romney.

– Obama-kampanjen har bedrivit en felfri och väl organiserad kampanj som riktat in sig på, som Bush gjorde 2004, att identifiera motståndaren åt väljarna innan han lyckas göra det själv för dem. Det har dem lyckats suveränt med. Grejen är att Romney fortfarande inte kunnat direkt identifiera sig själv (”vem är han?”) för väljarna. Han har istället klantat till det med det senaste, föraktfulla ”jag bryr mig inte om 47% av amerikanerna”, som senare ledde till en videokampanj, vilket deklarerar att han visst bryr sig om och är bekymrad över medelklassen och de fattiga. Han förstärker bara bilden som Obama-kampanjen velat sprida, som rik och verklighetsfrånvänd. Stora, stora image problem.

– Barack Obama ärvde en ekonomisk röra och det tar tid att vända på det. Många amerikaner verkar hålla med om det och tycker fortfarande att George W Bush har en stor del av skulden. Detta var också något Bill Clinton påpekade på konventet förtjänstfullt.

-Partiernas respektive konvent. Oftast ger det kandidaterna en skjut uppåt i opinionen. För Mitt Romney och Republikanerna blev det inte så. Det kändes som ett konstigt konvent, där de som skulle prata gott och för Romney, hade svårt att göra det och istället pratade gott om sig själva – eller hur Obama var dålig. Demokraternas konvent var å andra sidan väl organiserat, där man verkligen lyckades göra ett bra och till synes starkt ”case” för Obama.

– Mitt Romney är klantig och driver en tillsynes slarvig kampanj. Han kan inte låta bli att uttala sig klumpigt och har en kampanj, där man verkar ha svårt att veta vad man ska fokusera på. Först var det ekonomin (helt rätt) sen allt möjligt och fadäsen med utrikespolitiken, vilket dem om de vill vinna – inte ska lägga fokus på.

– Mitt Romney är inte populär. Han var det ”bästa” GOP kunde ta fram, som på allvar kan utmana Obama medtanke på startfältet. Men det gör honom inte populär. Faktum är att amerikanerna ändå gillar Obama, ekonomin till trots. Till och med GOP:s gräsrötter verkar ha tillsynes svårt att riktigt känna entusiasm inför honom.

– Demokraterna har lyckats, som det verkar, engagera sina gräsrötter. Visserligen inte som 2008, det var något utöver det vanliga, men de verkar ändå förbehållslöst ställa sig bakom Obama. Kanske inte för att de älskar honom, men Mitt Romney och Republikanerna som går mer och mer till höger hela tiden, är mycket värre.

– Paul Ryan… Mitt Romneys val som vicepresidentkandidat. Nu tror jag inte det har någon avgörande effekt, tvärtom, men det tvingar Romney-kampanjen att ta ställning för en budget (Ryan-budgten) som kraftigt skär ner i trygghetssystemen och sänker skatten för de rikaste. Program som folket verkar tycka mer om än vad dem kanske trodde.

– Money talks. Demokraterna verkar matcha Republikanerna med sina supperrika Super PAC bättre än väntat (läs mer hos Lennart, länk nedan).

Det här är några nyckelpunkter, några viktigare än andra, som gör att Barack Obama är på väg att bli omvald och Mitt Romney är på väg att förlora.  Om jag har missat något? Säkert. Kommentera för alla del i så fall.

Men återigen. Än är ingenting över. Däremot har, vilket alla är överens om, Romney en brant uppförsbacke. Hans chans och ”vinna eller försvinna”, blir således i de kommande debatterna.

Lästips: Greg Sargent, Paul Krugman, Lennart, Salon, 1

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s