Medvetna överdrifter och felaktigheter i debatten om vinster i välfärden

Den som inte kan skilja på diskussionen om vinster på skattebetalarnas bekostnad inom välfärden, och företag inom det privata och i näringslivet – har inte i diskussionen att göra. Vi kan för all del diskutera de hutlösa vinster en del företag gör, de skyhöga bonusar dess ledare får, samtidigt som man avskedar personal. Men det är en annan diskussion. Vad jag vet har ingen inom Vänstern pratat om näringslivet och dess profit. Vi måste för en så hederlig debatt, skilja på dessa enkla saker.

Välfärden är ingen vinstverksamhet. Där ska behoven styra och är beroende av skattepengar. Därför är det rimligt, tycker många, att pengarna går in dit och inte till redan rika ägare. Ändå finns det ett behov, som det verkar, från högerhåll att likställa det här med privata företag i andra branscher.  ”Tänk om inget företag fick ta ut vinst, det skulle leda till katastrof” lyder argumentationen från många, i syfte att förvilla och flytta fokus i debatten. Antingen med flit, eller i ren okunnighet.

Men det är tråkigt när så sker. För det är två olika saker och ska skiljas åt. Om man inte kan det, då har man inte heller i diskussionen att göra.

Ingen gynnas av att ena sidan kraftigt vill överdriva och blanda bort korten till något helt oväsentligt.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s