Barack Obamas bottennapp i debatten öppnar för Mitt Romney

Jag var en av dem, korkade kan tyckas, som ställde klockan på 02.55 och såg den första debatten mellan Mitt Romney och Barack Obama. Så här en hel dag senare får man lida för det, kan jag säga… Men hur som helst.

Först tycker jag vi bör gå tillbaka lite och titta på inför debatten. Som jag och många skrev innan, så var det Mitt Romney som var tvungen att vara hungrig och Obama kunde egentligen bara ”spela säkert” och klara sig. För han och hans kampanj har, trots allt, så här långt drivit en felfri valrörelse- till skillnad från Mitt Romney och leder i samtliga nyckelstater. Nåja, den var perfekt tills idag. Nattens debatt var ingen höjdare. Mitt Romney var på hugget och var duktig, inget snack. Helt plötsligt, som jag inte märkt tidigare, så ”vågade” han på riktigt tala om hans erfarenheter inom näringslivet och hur han lyckades som guvernör. Barack Obama, som dagen till ära firade 20 årigt äktenskap med Michelle, var oengagerad. Han var dålig och han var på något sätt inte där, och man fick känslan av att han inte tyckte det var så roligt. Visst fick han in en del oneliners på Romney om hans diffusa sjukvårdsreform, som han knappt kunde förklara i detalj och lite annat. Och Romney, som vanligt, slirade på sanningen. Men det går ju att göra, om man har en motståndare, som inte uppmärksammar det. Obama ställde aldrig Romney riktigt mot väggen, det blev tvärtom. Han kunde med fördel pressat Romney om hur han ska finansiera sin, till synes galna skattesänkning till allt och alla. Men inte då. Inte heller tog han upp Romneys 47%-kommentar. Eller när ”Obamacare” är, enligt Romney ”regeringsstyrd” sjukvård, vilket inte är fallet. Lögn och åter lögn. Eller be Romney beskriva något i detalj vad han vill göra. Tog Obama upp det? Nja. Knappt och då var ändå sjukvårdsfrågan det han gjorde bäst i debatten. Samtidigt gjorde Romney det bra utan att faktiskt, gå in ingående eller tvingas till det, hur han ska finansiera det han vill göra. Det slapp han, för Obama ”gav på något sätt upp”. Han ville inte pressa honom så hårt, eller alls.  Trots att han med fördel kunde gjort det. Han hade flera öppna dörrar att sparka in, men gjorde det inte. Ofattbart om man tänker efter.

Mitt Romney är, tycka vad man vill om honom, en god debattör. I går var han bra, hans slirande på sanningen till trots. Framför allt var hans exempel på sin erfarenhet och hur han mött människor bra, som på något sätt lyste igenom TV-rutan och vad han ville göra. Stundtals diffust, men man fick ändå en hyfsat klar bild. Men han mötte också en president, som var säreget lam och faktiskt knappt på ett trovärdigt sätt eller med engagemang kunde förklara sin egen politik och varför väljarna skulle rösta på honom en gång till. Det gick inte. Det som han faktiskt lyckats oväntat bra med i valrörelsen annars.

Barack Obamas styrka har i sig aldrig varit debatter. Men i går var han lam, säreget lam och trött. Då är han ingen match, oavsett vem han möter. Det är också samtidigt lätt att tycka det var onödigt, en onödigt dålig prestation. För Obama hade inte behövt göra mycket, men han hade behövt i alla fall se engagerad ut och ändå gå till attack på de mest basala grejerna hos sin motståndare. I natt gjorde han ingenting i princip. Att inte heller någon, Obama i synnerhet tar upp den stora ojämlikheten som Nicholas Kristof skriver, är konstigt. Det borde faktiskt vara en valfråga och något att diskutera.

Det ger Mitt Romney en välkommen biljett in i racet igen. Det är två debatter kvar + debatten mellan vicepresidenten, Joe Biden och kandidaten, Paul Ryan.

Valet är återigen vidöppet med andra ord, och allt kan hända. I slutändan är det mycket möjligt att Obama ändå tar hem det, men det går heller inte att förneka, hur Mitt Romney i och med segern i debatten, är med igen. I vilken omfattning återstår att se.

Allt tackvare Obamas obegripligt dåliga prestation.

Lästips: Martin, Krugman,1 , Lennart, vad som var sant och inte i debatten= Politifact, American Blog, Salon, 1, Washington Post

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s