Tre olika partier som vill olika saker delvis. Inget att hetsa upp sig över

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är tre olika partier och de vill lite olika saker i diverse frågor. Det var sant innan gårdagens debatt och det är sant efteråt. De enda som möjligen tycker det är ett problem är just Alliansen och för all del, låt dem tycka det.  Låt de olika partierna tillsammans eller var för sig, diskutera samhällsproblem och lösningar på dem, medan regeringen hakar upp sig på hur de vill regera. För det är ändå så här. Grunden är att väljarna vet var varje politiskt parti står. Är det oklart var S står? Är det oklart var MP står ? Är det oklart var V står? Nja, i grunden tror jag inte det. Visst kan politiken bli tydligare och jag vet inte hur många gånger jag har kritiserat S otydlighet. Men överlag, det känns som om alla vet var partierna  har varandra.

Det är också så att Socialdemokraterna i alla tider gått till val på egen hand, i vilket det varit underförstått att vid valseger, så är det mest logiska att något slags samarbete med MP och V tar form. Antingen i form av regeringskoalition, stödpartier eller någon annan konstellation. Att Alliansen låtsas att så inte är fallet, eller att världen inte existerade innan 2006 får stå för dem.

Med andra ord är det inte taskigt, än mindre brist på besked, att komma fram till följande: Låt väljarna bestämma och avlägga sin röst, sen efter det får vi se hur majoritetsläget ser ut och efter det bildar respektive pari eller block,  också rimligen regering.  I skrivande stund är det inte klart vilket form av samarbete de ”rödgröna” ska ha, men rimligen kommer det ske något form av samarbete i god tid före valet. Hur det artar sig återstår att se, men det är inte heller något att ligga sömnlös över.

För det är trots allt tre olika partier som vill lite olika saker. Till skillnad från Alliansen, där alla är fast under Moderaternas styre och förvandlats till tvångsmoderater. Samtidigt som hälften av nuvarande regeringspartierna riskerar att åka ur riksdagen vid nästa val.

Låt oss fokusera på samhällsproblemen istället. Det är viktigare, men det tycket givetvis inte regeringen. En regering som inte har lösningar på något måste givetvis försöka byta fokus.

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s