Att vara dålig är en sak, att låta motståndaren ljuga är en annan

Det går att förlora presidentvalsebatter ( i alla fall den första) men ändå lyckas bli omvald. Faktum är att det är ett flertal presidenter som lyckats med det, som jag varit inne på tidigare. Men många verkar nu eniga att Obamas prestation var mer än dålig utan säreget usel, dessutom har den nu gjort att valet är jämnare än någonsin med en Mitt Romney som nästan kommit ikapp. Fast det var, för Obama och hans kampanj och för den delen alla som hoppas på honom mer än det: Du kan förlora debatter, men att inte under någon gång syna sin motståndares lögner är märkligt. Det var som om retoriken, fokuset i Obamas kampanj om Mitt Romneys budget som inte går ihop, och att den inte är seriös var borta. Mitt Romney fick ljuga. Obama svarade utifrån det, utifrån lögnerna. Han högg någon gång, men gav sig. Och han var oengagerad.

Senare, efter debatten var attackerna igång – ”Romney ljög”. Det var så dags då. Här har Obama haft 90 minuter på sig, men knappt nämnt en enda gång Romneys lögner eller fantasibudget.  Men bortom kameran när man slipper möta sin motståndare går det bra. Som Manuel ungefär skriver , det man säger i annonserna bakom kameran bör man kunna säga framför kameran – till motståndaren.

Det gjorde inte Barack Obama. Istället fick Mitt Romney göra sin sanning, som är lögn och åter lögn till den universella sanningen.

Kanske var just det det värsta med presidentens insats.  På torsdag har därför hans vicepresident, Joe Biden en stor roll. Likaså, förstås, han själv i nästa veckas debatt.

Lästips: Expressen

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s