Inte den där skinande staden längre

I Martin Gelins senaste blogginlägg så tar han upp något väldigt central och viktig del i den nuvarande konservativa rörelsen, som efter valet återigen vill erövra Vita Huset. Till att börja med, de drar sig inte för att ljuga och hitta på. Mitt Romney och Paul Ryan har båda baserat stora delar av sin kampanj på direkta lögner. Mitt Romney ljög kraftigt i debatten, där han var lysande men kom undan, då Obama var passiv och riktigt dålig. Men också att man nu tror, i och med att faktiskt arbetslösheten gått under 8% är en slags konspiration för Obama och Demokraterna. För egentligen ligger den, enligt dem på mycket högra siffror. Medan de, så klart, inte skulle sagt något om arbetslösheten ökade eller inte nämnvärt gått ner. De är pessimister och det kan ju inte vara så att Obama lyckats få ner arbetslösheten, det är otänkbart. De tror inte på landet längre. Ett exempel är Mitt Romneys 47% kommentar där han öppet och föraktfullt räknar bort hälften av amerikanerna. Visst har han rätt i att sisådär 47% kommer rösta på Obama, men det gör inte att man på ett mycket elitistiskt sätt avfärdar dessa människor som ansvarslösa. Så har aldrig en amerikansk president resonerat, även om de så klart, som alltid prioriterat.

I skarp kontrast till detta är Ronald Reagan som 1980 målade upp hur fantastiskt USA är, den där optimismen. I det läget var USA ett land där hotet mot Sovjet låg nära tillhands, ekonomin svag, gisslan i Iran och en stukad nation efter det där fiaskot med Vietnamkriget. In kom just då Reagan. USA skulle vara världsledande, ekonomin gick att lösa och Sovjet skulle tas i med hårdhandskar. Det var vad folket ville höra. Han red in som räddaren, som kunde lösa allt det där. Han trodde på USA som, vilket Martin refererar till ”den där skinande staden uppå berget”. Här var det inga 47%. Här var det som ett land, en nation. Sedan går det givetvis att säga mycket om Regans presidentskap, men det är en annan diskussion.

Visst vill Republikanerna ha makten och säger sig nu vara för ”alla” som Mitt Romney nu försöker föra fram efter 47%-debaclet, men ingen har som partiet den här valrörelsen så öppet och ogenerat visat sitt förakt mot en del av befolkningen (utsatta människor, eller de som röstar på Obama).

Det är en intressant och skrämmande utveckling, minst sagt.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s