Nobels Fredspris – en dålig Norgehistoria

Så då har Nobels Fredspris delats ut för i år. Ett pris som blir allt roligare och mindre trovärdigt för varje år som går. I år gick det till EU. Ja, ni hörde rätt, den Europeiska Unionen. För två år sen fick president Barack Obama priset, för att inte ha gjort något- för att inte vara George W Bush.  Varför fick dem då priset? Jo, för att ha bidragit med fred och demokrati i 60 år. Detta må vara både sant, men också lögn. Men framför allt om vi ser vad EU sysslat med de senaste åren och vad det har utvecklats till för union, så blir det märkligt. Man har skapat en valutaunion som skapat inget annat än misär för människor, man har gång efter annan, år efter år, blivit mer och mer överstatliga och skjutit makten alltmer från folket till byråkraterna i Bryssel. Lägg därtill att det dör flera tusen varje år inom de Europeiska gränsen och att de när det begav sig- innan Khadaffi föll, gullade friskt med denne diktator. Ska jag fortsätta?

EU är i sig ingen dålig ide, detta har jag varit inne på många gånger. Men så som unionen utvecklat sig så är det en ytterst beklaglig och skrämmande utveckling. Och i all den här osäkerheten, i kristidens Europa där euron förstör land efter land får denna union fredspriset.

Inför årets fredspris så har jag skämtsamt tänkt om inte Syriens brutala diktator Assad ska få priset i år. Dåligt skämt kan tyckas, men dessvärre inte långt ifrån verkligheten när vi ser vilka människor fredspriset gått till genom åren.

Det är svårt att inte skratta åt årets pristagare. Men framför allt slår det fast hur Nobels Fredspris för varje år som går blir mer och lik en riktigt dålig Norgehistoria.

Jag är den första att beklaga det.

Lästips: Expressen

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s