Ooohhhh Biden

Inför debatten eller redan när det var klart att Paul Ryan skulle bli Republikanernas presidentkandidat, så var det många från konservativt håll som trodde att Ryan skulle äta upp Joe Biden. Det ledde till ett inlägg där jag beskrev att om man trodde att Ryan skulle köra över Biden, så vet man inte mycket om USA:s vicepresident för närvarande. Så i natt möttes då de båda. Joe Biden var just det Obama inte var. Han var aggressiv och hela tiden på tårna. Stundtals kändes det som om Joe Biden var den erfarna gubben som fick läxa upp skolpojken Paul Ryan gång efter annan. En Ryan som var tam. Visst rabblade han upp Obamas misslyckande men det fanns ju ingen entusiasm och inget att direkt att ta på allvar. Han förlorade från början initiativet till Biden som verkade älska varje minut av debatten och hade flera träffsäkra oneliners (t.ex. stimulanspaket han bad om 2009 till sin stat, men nu sågade det). Då är det svårt. Om du en gång så totalt förlorar initiativet är det svårt för att inte säga omöjligt, att komma in i det igen. Paul Ryan kom aldrig in i det igen. Han hade en oneliner kanske och kan måhända vinna lite på Biden, delvis, lite för aggressiva ton som ledde till att han avbröt Ryan och hade ett brett hånleende för många gånger. Men annars, vinnaren var Joe Biden. Och det var inget snack. Han var tydlig, aggressiv och visade engagemang, Ryan var otydlig och kändes mest som den som ville rabbla upp siffror, än att investera känslomässigt i debatten. Lite som Obama, fast presidenten var givetvis så mycket värre.

En viktig parentes är att nattens debatt modererades av en yttest kompetent kvinna som hade koll. Det blev aldrig pannkaka. Till skillnad från första debatten mellan Romney och Obama där Jim Lehrner var en katastrof och snarare blev överkörd av kandidaterna.

Så vad betyder det här? Den här debatten kan nog inte som det ser ut, vara någon så kallade ”Game Changer” men den räddar delvis upp Obamas debacle efter en tung vecka för Demokraterna. Den om något, som Martin är inne på (länk nedan), entusiasmerar Demokraternas väljare igen. Det gjorde Biden och det gjorde han med den äran. Och betänk själva om Biden skulle varit lika blek som Obama i debatten. Hur skulle läget varit då? Jo, förmodligen ännu värre än det är nu. För nu, vilket de allra flesta är överens om, så räddas Obama av sin VP. Han räddas i den mån att nu kommer man inte (inte i samma utsträckning i alla fall) tala om Obamas pinsamma insats, utan istället om hur Biden var bra, riktigt bra.  Det kan betyda mycket mer än vad man kan tro. Joe Biden var där. Och han älskade det.

Det gjorde inte Obama förra veckan.

Men nästa vecka måste han det. Då är det upp till honom att vara på G. Ja, eller i alla fall vara på tårna till skillnad från förra debatten. Hans vicepresident har sannerligen gjort sitt.

Och med den äran.

Lästips: Martin, Lennart, Salon, Slate, New York Times

Advertisements

One thought on “Ooohhhh Biden

  1. Id say biden was a better debater tonight stuck to his guns and never held up.Some of u Im guessing romney supporters really don’t want to hear what’s true.But lets just b ohnest here everyone already knows who they will vote for regardless of what the candidates say. Either you like them or you don’t.Once again great job joe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s